Anledningen till att vi inte hyr ut kajaker i april
Just nu är det många som är sugna på att ge sig ut på säsongens första paddeltur. Men när vårsolen värmer skönt på land är det lätt att förbise att vattnet fortfarande är dödligt kallt i april, vi pratar om en vattentemperatur på fyra till åtta grader. Att kapsejsa så här års kan då få ödesdigra konsekvenser.
Det första som händer när du kapsejsar i kallt vatten är att du får en köldchock. Det innebär att du får ökad puls, stigande blodtryck och okontrollerad och flämtande andning, samt i vissa fall koordinationssvårigheter. Köldchocken kan vara från ett par sekunder upp till ett par minuter beroende på hur du är klädd och vilken vana du har av kallt vatten. Köldchocken kan leda till drunkning på grund av att inandningsordern från hjärnan till muskulaturen är så stark att du ofrivilligt drar ett andetag när du har ansiktet i vattnet eller att du drabbas av panik, får kallsupar och drunknar. Om du har ett underliggande hjärtproblem kan köldchocken även leda till en hjärtinfarkt. För att överleva köldchocken måste du ta det lugnt och få kontroll över andningen, dvs. ta djupa långsamma andetag, så att du inte får en kallsup.
Det andra som händer när du hamnar i kallt vatten är att du kan få problem med att simma. Det beror på att blodet drar sig tillbaka från armar och ben till kroppens kärna för att hålla alla viktiga organ varma. Det som händer då är att du snabbt tappar finmotoriken i fingrarna och att musklerna i armarna och benen kommer att sluta fungera när syretillförseln blir sämre, detta leder till att det blir svårt att hålla huvudet ovanför vattenytan. Förlorad kontroll över armar och ben gör så klart att du kan få det svårt att ta dig upp i kajaken igen. Det gäller att lyckas med den räddningsmetod du valt på första försöket, för varje misslyckat räddningsförsök tröttar snabbt ut dig.
Faktum är att hälften av de som drunknar i kallt vatten gör det utan att kroppstemperaturen hinner sjunka nämnvärt och det beror på ovanstående två anledningar. Det är därför en flytväst är så livsviktig, för så länge du håller dig flytande tar det relativt lång tid innan du dör av nedkylning. Men det förutsätter att du inte tappar medvetandet och hamnar flytande med ansiktet i vattnet, vilket är möjligt med en paddelväst till skillnad från en räddningsväst.
Den bästa livförsäkringen mot kallt vatten är därför en torrdräkt. Det finns en mängd olika modeller för paddling och de bästa har latexmuddar både i hals och ärmar vilket gör att du håller dig helt torr om kroppen. Du kommer fortfarande påverkas en del av kylan, men om du klär dig varmt under torrdräkten, till exempel i ett ullunderställ, kan du bada länge i iskallt vatten utan att känna obehag. Däremot får du inte låta torrdräkten invagga dig i falsk trygghet, du måste fortfarande kunna ta dig upp i kajaken igen, antingen på egen hand eller genom en kamraträddning. Det torrdräkten gör är att köpa dig tid så att du kan göra det lugnt och metodiskt utan att drabbas av köldchocken.
Långfärdsskridskoåkare använder inte torrdräkt, det blir för varmt att åka i. Istället ser de till att ha ett torrt ombyte med sig i en vattentät ryggsäck/säck som de kan byta om till när de kommit upp ur vaken. Teoretiskt kan du tillämpa samma princip när du paddlar. Men då behöver du ha en räddningsmetod som sitter i ryggmärgen och som du klarar av trots köldchock, för när du paddlar måste du, även vid en kamraträddning, ta dig upp i kajaken av egen kraft. Det förutsätter även att du håller dig nära land så att du snabbt kan ta dig dit efter att du tagit dig upp i kajaken för att sedan kunna byta om till torra kläder.
När vi arrangerar bassängkurser i kajaksäkerhet är det många deltagare som upptäcker att det inte är så lätt att ta sig upp i kajaken, varken själv eller genom kamraträddning. Då är vi ändå inomhus i en behagligt, tempererad bassäng. Det kräver en del övning för att det ska gå snabbt och smidigt. Om du ska ge dig ut och paddla i kallt vatten bör du därför vara säker på att du kan ta dig upp i kajaken igen och då är inte ett fumligt försök inomhus tillräckligt att luta sig mot.
Vi säljer en hel del olika sorters paddelkläder, bl.a. torrdräkter. Det är inget vi lagerför, för de är ganska dyra, men vi har provdräkter hemma så att det är möjligt att prova ut rätt storlek och beställa hem en ny.
Att vi inte har kajakuthyrningen öppet officiellt i april är alltså av ren omtanke om våra kunder. Men vi kan göra undantag om du kan visa att du har koll på läget och är en erfaren paddlare.
- Hur ofta behöver man slipa och valla sina slalomskidor?
- Nya skidor behöver vallas
- Vasaloppscoaching – med Waldemar som coach!
- Outdoorlife in Västerås
- Passar taktältet till min bil och takräcke?
- Turtips på Mälaren från Björnögården
- Paddlingstips: Övernattningstur till Aggarön
- Anledningen till att vi inte hyr ut kajaker i april
- Guide: skidspår i Västerås
- Plogad skridskobana i Västerås
- Samma pjäxor till längd och långfärd?
- Så använder du flytande vallor
- Vett och etikett i längdspåret
- Att paddla kajak på hösten och våren
- Björnö, Västeråsarnas favoritutflyktsmål
- Kommunen drar in stödet för plogningen av Hässlösundet - igen!
- Konferens på Björnögården
- Vandringstips: Helgonmossrundan
- Skillnaden mellan billiga och ”dyra” SUP:ar
- Paddlingstips: övernattningstur till Norrskär