2024-01-11

Vi får många frågor om var man kan åka längdskidor i Västerås någonstans, var det är bäst att kliva på och hur långa spåren är. Därför har vi försökt att samla all information här i en överskådlig guide. Guiden avser preparerade längdskidspår. Om du ser att vi missat något sådant spår i Västerås får du gärna tipsa oss om det så att vi kan uppdatera guiden.

Om du behöver hjälp med utrustningen för att kunna åka så kan vi hjälpa dig. Hos oss kan du hyra, testa och köpa längdskidor och tillbehör. I vår skidverkstad kan vi slipa och valla dina längdskidor.

Innan du ger dig ut i skidspåret kan du läsa detta inlägg, vett och etikett i längdspåret, för att få koll på vad som egentligen gäller.

I guiden har vi listat konstsnöspår och natursnöspår för sig. Skillnaden mellan dem är att konstsnöspåren snöläggs med snökanoner. Det räcker alltså med att det blir kallt för att de ska kunna tillverka snö och dra spår. En annan skillnad är att 10 cm konstsnö motsvarar 60 cm natursnö. Konstsnö är mycket mer kompakt än natursnö. Det gör den inte alls lika värmekänslig och den smälter inte bort i samma takt som natursnön gör. Till och med under de allra mildaste vintrarna, när natursnön lyser med sin frånvaro, har vi kunnat åka skidor i konstsnöpåren.

Konstsnöspår

Rocklunda

Startplats: parkeringen vid Villa Utsikten bakom bandyhallen eller från Apalbyplanerna.
Parkering: fri parkering både vid Villa Utsikten samt vid spårstarten på Apalbyplanerna.
Längd: 2,5 km tur och retur.
Stil: preparerat för skate och klassiskt.
Avgift: ja, dag- eller säsongskort.
Kartlänk: parkeringen vid Villa Utsikten.

rocklunda konstsnöspår

Konstsnöspåret på Rocklunda är ett avgiftsbelagt spår som kommunen ansvarar för. Det sträcker sig från parkeringen vid Villa Utsikten tvärs genom skogen ner till Apalbyplanerna. Den södra delen av spåret är lätt kuperat med böljande terräng, sedan finns det en ordentlig backe innan spåret letar sig ner till fotbollsplanerna.

Du kan förlänga åkningen ut på Apalbyplanerna samt på delar av 5 km-spåret, om det finns natursnö. Läs mer om de alternativen längre ner.

Det här är ett riktigt brett spår avsett för många motionärer och du kan åka båda klassiskt och skate i båda riktningar utan att det blir trångt. Däremot ska du undvika att åka här på måndagar mellan kl. 18.00-20.00 för då har Västerås Skidklubb ungdomsträning och då är det ca 60-70 barn och ungdomar i spåret.

Vedbobacken

Startplats: vallaboden framför Vedbobacken på Vallby.
Parkering: det finns två stora parkeringar vid anläggningen där du parkerar fritt.
Längd: 2,1 km tur och retur ordinarie sträckning, 2,7 km med fotbollsplanen.
Stil: preparerat för skate och klassiskt.
Avgift: ja, dag- eller säsongskort.
Kartlänk: Vedbobacken.

skidspår vedbobacken

Konstsnöspåret vid Vedbobacken är ett avgiftsbelagt spår som sköts av den alpina skidanläggningen med samma namn. Det sträcker sig från framsidan på backen, där vallaboden, parkeringarna och caféet finns, runt till baksidan av backen och sedan klättrar det vidare upp till toppen. Den första delen av spåret fram till baksidan är i princip helt platt, sedan blir det en rejäl backe som start på klättringen mot toppen. Den första, brantaste backen, planar snabbt ut och övergår i en platå innan stigningen fortsätter med mindre lutning hela vägen upp till ankarliften. Hela backen är runt 600 meter lång, enkel väg. Vid god snötillgång förlänger de även spåret med en extra slinga ut på fotbollsplanen mitt på spåret, det blir då 2,7 km långt totalt. Även denna slinga är konstsnö.

Det finns klassiska spår i båda riktningar utan att du behöver mötas i samma spår. Mellan dem finns en smal skatebädd, bred nog för en åkare. Du måste alltså visa hänsyn och lämna plats när du får möte av andra som åker skate. Här blir du aldrig besviken på förhållandena, skötsel och spårning är alltid i världsklass.

Vedbobacken sparar alltid snö från föregående säsong över sommaren och öppnar alltid ett kort försäsongsspår på cirka 300-600 meter i slutet av november.

Natursnöspår

Mälaren, längs skridskobanorna

Startplats: Gäddeholm, Björnögården, kanothuset, Framnäs eller Lillåudden beroende på sträckning.
Parkering: fri parkering vid kanothuset och Björnögården. Parkering finns även vid Framnäs och Gäddeholm.
Längd: 8 km tur och retur i Hässlösundet, 7 km tur och retur ute på fjärden.
Stil: klassiskt.
Avgift: nej.
Kartlänk: Björnögården.

skidspår mälaren

Till och från, när snömängden är tillräcklig, spåras det längs skridskobanorna på Mälaren. Sträckningen kan variera utifrån hur förhållandena ser ut, men skidspåret följer alltid skridskobanorna. I Hässlösundet betyder det att skidspåret sträcker sig från Björnögården ner till Gäddeholm och ute på fjärden mellan kanothuset vid Björnöbron ner till Lillåudden.

Det finns alltså gott om ställen att kliva på spåret från. I och med att sträckan körs fram och tillbaka är det två spår, ett i vardera riktning. Fördelen med skidspåren ute på isen är att du aldrig behöver vara rädd för genomslag. Även om det är grunda spår i tunt snötäcke utgör inte underliggande isen någon fara för skidorna. Nackdelen är att spåren ibland blir blöta, eller riktigt isiga, för att det väter igenom underifrån.

Det här är skidspår för dig som inte gillar backar, här är det absolut helt flackt, eller om du enbart vill stå och stakträna. Aktuell status för skidspåren på Mälaren hittar du i våra israpporter.

Apalbyplanerna

Startplats: parkeringen vid fotbollsplanerna bakom Västerås Arena (handbollshallen).
Parkering: fri parkering vid Apalbyplanerna.
Längd: cirka 2,3 km runt samtliga planer, längd beror på hur spåren dras.
Stil: preparerat för skate och klassiskt vid god snötillgång, annars bara klassiskt.
Avgift: nej.
Kartlänk: parkeringen vid Apalbyplanerna.

skidspår apalbyplanerna

Det här är ett av de populäraste skidspåren i Västerås eftersom det inte kräver särskilt mycket snö för att prepareras och spåras, utan det brukar kunna spåras redan vid det första snöfallet. Men i ett sådant läge brukar det vara en del genomslag. Där det är gräs gör det kanske inte så mycket, men det finns partier där det även är grus som du får se upp för. Detta gäller endast tidigt på säsongen, sedan brukar snön packas och problemet försvinner.

Vid god snötillgång är det både dubbelspår och skatebädd på fotbollsplanerna. Sträckningen kan variera något, men runt 2,3 kilometer brukar det bli vid maximal dragning. Spåret är i stort sett helt platt.

Spåret kan skarvas ihop med Rocklundas konstsnöspår (observera att det är avgiftsbelagt) och skidspåren som dras på motionsspåren på Rönnby på andra sidan Norrleden. Dit kommer du genom viadukten som du hittar vid spårets nordligaste del. Observera att det ofta är grus i spåren under viadukten eftersom det kastas upp där när den plogas.

Rönnby

Startplats: spårcentralen vid Orientalen på södra Gryta.
Parkering: fri parkering vid Orientalen/Önsta pizzeria.
Längd: ca 6 km eller ca 9 km (16 km med Listakärr).
Stil: enbart klassisk åkning.
Avgift: nej.
Kartlänk: parkeringen vid Orientalen.

skidspår rönnby

Med utgångspunkt från spårcentralen vid Orientalen, orienterarnas klubbstuga, kan du åka på norra delen av 10- eller 15 km-spåret. Båda motionsspåren startar egentligen nere på Rocklunda, men eftersom de inte spåras där, saknas det 5 km av den totala längden. Dessutom är spåret kortare vintertid än när du springer pga. att de genar längs en cykelbana istället för att korsa den på ett ställe.

Det krävs relativt god snötillgång för att motionsspåren på Rönnby ska kunna spåras eftersom det helt och hållet går i skogen. Men det är ett väldigt trevligt spår med omväxlande och böljande terräng, utan några större backar. Den första delen som vänder på Rönnby, det vill säga 10-km spåret (som i det här fallet blir 6 km), är dubbelspårad vid god snötillgång och har belysning.

Precis där 10 km-spåret vänder kan du fortsätta norrut på 15 km-spåret, över mot Norra Gryta. Om du håller dig till 15 km-spårets gröna markeringar hela vägen blir det ytterligare tre kilometer. Detta spår är enkelspårat och saknar belysning. När du är längst ut på detta spår finns det ett stickspår som leder över till Listakärr, det är en skogsväg som spåras och som blir 7 km tur och retur extra. Läs mer om det här under.

Listakärr

Startplats: längst ut på 15 km-spåret på Rönnby.
Parkering: fri parkering vid Orientalen/Önsta pizzeria.
Längd: 7 km.
Stil: enbart klassisk åkning.
Avgift: nej.
Kartlänk: mitt i skogen vid Listakärr.

skidspår listakärr

Det går inte att åka bil fram till skidspåret vid Listakärr, utan enda sättet att ta sig hit är genom att åka skidor på 15 km-spåret. Men Listakärr får ändå en egen rubrik här, för det är ett enskilt spår med egna förhållanden.

När du viker av från 15 km-spåret, det är ej skyltat men det är en tydlig spårkorsning där, fortsätter spåret genom ett kort skogsparti innan det kommer ut på en skogsväg. Eftersom det inte är några överhängande träd längs spåret betyder det mer snö och bättre spår. Dessutom är det ingen som promenerar i spåren här, vilket sker nere på Rönnby. Det är inga nybörjare som letar sig hit heller så det är ingen som plogar, saxar eller ramlar i spåren. Allt sammantaget gör att spårkvaliteten här alltid är riktigt bra.

Spåret vid Listakärr är 3,5 km tur och retur. Det är dubbel- eller trippelspåret hela vägen vilket gör att du kan åka i båda riktningar i eget spår. Banprofilen är flack med inslag av långsluttande backar, så kallad slakmota, vilket gör spåret till en favorit för de som tränar inför Vasaloppet. Spåret är inte belyst.

Rocklunda, vinterfemman

Startplats: parkeringen vid Villa Utsikten bakom bandyhallen eller från Apalbyplanerna.
Parkering: fri parkering både vid Villa Utsikten samt vid spårstarten på Apalbyplanerna.
Längd: ca 1-4 km, beroende på snötillgång.
Stil: preparerat för skate och/eller klassiskt.
Avgift: nej.
Kartlänk: parkeringen vid Villa Utsikten.

skidspår rocklunda

I skogen ovanför konstsnöspåret på Rocklunda prepareras ibland delar av femman och trean i något som kallas för vinterfemman (däremot är det väldigt sällan som fem kilometer blir preparerade). Anledningen till att inte hela ordinarie motionsspår på 5 km spåras är att den södra delen, med hinderbanan, plogas och sandas vintertid.

Den här delen prepareras endast vid god snötillgång och då görs det genom att spåras vältas och sedan spåras med skoter och spårsläde. Ibland är det endast vältat och åkbart med skateskidor, ibland enbart klassiska spår och vid sällsynta fall är det både och. Det finns en hel del osäkerhetsfaktorer kring detta spår alltså och det skrivs få spårrapporter om det, men när det väl är åkbart är det ett väldigt roligt spår. Vinterfemman är riktigt utmanande med flera rejäla backar och förhållandena brukar ofta vara fina eftersom få skidåkare hittar dit.

Västerås golfklubb

Startplats: klubbhuset på golfbanan på Vallby.
Parkering: fri parkering vid klubbhuset.
Längd: ca 5,2 km, lite beroende på hur spåren dras.
Stil: enbart klassisk åkning.
Avgift: nej.
Kartlänk: Västerås golfklubb.

Västerås golfklubb är en av flera klubbar i länet som drar skidspår på golfbanan vintertid. Det är en enklare form av spår som spåras med en vanlig “spårkalle”, dvs. snön packas och prepareras inte innan spåret dras. Men det duger utmärkt till nybörjare och motionärer som vill ha ett lättåkt spår. Västerås golfklubb ligger däremot på sluttningen ned mot Svartån så för att vara en golfbana blir det relativt kuperat.

Här har vi inte åkt själva, utan rapporten bygger på andrahandsuppgifter.

Frösåker Golf & Countryclub

Startplats: rangen vid parkeringen på golfbanan vid Frösåker.
Parkering: fri parkering vid klubbhuset.
Längd: 5 km.
Stil: enbart klassisk åkning.
Avgift: nej.
Kartlänk: Frösåker Golf & Countryclub.

Även Frösåker Golf & Coutryclub spårar på sin golfbana. Spåret är fem kilometer långt och är välpreparerat för att vara en golfklubb. Här används en större spårkälke som både klarar av att packa och spåra, dessutom med dubbelspår.

Här har vi inte åkt själva, utan rapporten bygger på andrahandsuppgifter.

Fullerö golfklubb

Startplats: klubbhuset på golfbanan på Fullerö.
Parkering: fri parkering vid klubbhuset.
Längd: okänt.
Stil: enbart klassisk åkning.
Avgift: nej.
Kartlänk: Fullerö Golfklubb.

Den tredje golfklubben i Västerås som spårar, vad vi känner till, är Fullerö. De drar en enklare form av spår med en vanlig “spårkalle”, dvs. snön packas och prepareras inte innan spåret dras. Men det duger utmärkt till nybörjare och motionärer som vill ha ett lättåkt spår.

Här har vi inte åkt själva, utan rapporten bygger på andrahandsuppgifter.

Skidspår i andra delar av Västmanland

Det finns många fina skidspår runt om i länet och det skulle bli en väldigt omfattande guide om vi ska nämna alla. Därför listar vi enbart de spår som vi tycker är värda en utflykt från Västerås för att åka i.

Konstsnöspår

Sätra IF, Sätrabrunn

Startplats: spårstart vid Sätra skidstadion.
Parkering: fri parkering i anslutning till spårstarten vid skidstadion.
Längd: 2,6 km med belysning.
Stil: preparerat för skate och klassiskt.
Avgift: ja, dag- eller säsongskort.
Kartlänk: Sätra skidstadion.

skidspår sätra skidstadion

Strax innan Sätrabrunn har den lokala skidklubben byggt en fin liten skidstadion i en gammal grusgrop. Förutom ett 2,6 kilometer långt konstsnöspår finns det även en asfalterad rullskidsbana på 1,5 km sommartid.

Anläggningen är välskött och banprofilen är lättåkt och trevlig med snälla backar. Det är sällan särskilt mycket folk här, förutom när de har ungdomsträning, vilket gör att du slipper trängas. Det tar ca 20-30 minuter att åka hit från Västerås och milda vintrar kan det vara väl värt det. För när vi har ett par plusgrader i Västerås kan det vara minusgrader här eftersom det är en annan klimatzon.

Nordandsjö/Klackberg, Norberg

Startplats: Vinterstadion Klackberg eller spårcentralen vid Nordansjö i Norberg.
Parkering: fri parkering vid båda ställena.
Längd: 10 km.
Stil: klassiskt.
Avgift: ja, dag- eller säsongskort.
Kartlänk: spårcentralen i Nordansjö.

skidspår norberg

Västmanlands längsta konstsnöpår finns i Norberg som är hem för Engelbrektsloppet. Konstsnöspåret ligger som grund och snösäkrar Engelbrektsloppet. Spåret sträcker sig mellan de två spåranläggningarna Klackberg och Nordansjö norr om Norberg. Vid båda anläggningarna finns det även natursnöspår i anslutning till konstsnöspåret.

Du kan med andra ord åka skidor från Klackberg till Nordansjö, eller tvärtom, och det spelar därför ingen roll var du väljer att parkera. Men vår rekommendation är att du åker till Nordansjö för där har du längre natursnöspår att åka på i anslutning till konstsnöspåret.

Det tar ca 50-60 minuter att åka hit från Västerås och milda vintrar kan det vara väl värt det. För när vi har ett par plusgrader i Västerås kan det vara minusgrader här eftersom det är en annan klimatzon. Dessutom får du bra spårlängd i välskötta och trevliga spår.

Natursnöspår

Surahammars golfklubb

Startplats: parkeringen vid klubbhuset, Surahammars golfklubb.
Parkering: fri parkering vid klubbhuset.
Längd: ca 5 km på golfbanan + ytterligare 3-8 km i omgivande motionsspår.
Stil: klassiskt.
Avgift: nej.
Kartlänk: Surahammars golfklubb.

skidspår surahammar

Golfbanan i Surahammar är ett populärt utflyktsmål för många skidåkande Västeråsare. Här är det Surahammars SOK som spårar i samarbete med golfbanan och kommunen och de levererar alltid fina och välskötta dubbelspår. Här kan det finnas skidspår även när det är snöfattigt i Västerås. Golfbanan har en snäll och lättåkt banprofil.

Vid god snötillgång spåras även de omgivande motionsspåren, Lindmuren, och du kan få ut 13,5 km sammanhängande spår totalt.

Nordansjö/Klackberg, Norberg

Startplats: Vinterstadion Klackberg eller spårcentralen vid Nordansjö i Norberg.
Parkering: fri parkering vid båda ställena.
Längd: 2,8 km, 4 km eller 9 km.
Stil: klassiskt, skate endast vid Klackberg.
Avgift: nej.
Kartlänk: spårcentralen i Nordansjö.

Klackberg och Nordansjö är två separata anläggningar med natursnöspår på båda ställena. Men de är sammanlänkade genom ett 10 km långt konstsnöspår och ingår, när snötillgången tillåter, i det 27 km långa Engelbrektsspåret där Engelbrektsloppet arrangeras.

Vid Klackberg hittar du ett utmanande och kuperat spår i historiskt gruvmiljö. Vid Nordansjö finns fler och längre alternativ, bland annat det natursköna Håberget runt på 9 km. Det är mestadels flackt men har även inslag av ett par rejäla stigningar.

Här kan det finnas skidspår även när det är snöfattigt i Västerås eftersom Norberg ligger i en annan klimatzon.