Välservade skidor är roligare att åka på
Eftersom en skidbacke lutar kommer du alltid ner, oavsett hur slitna dina skidor är. Därför är det många som inte tänker på att skidorna faktiskt behöver servas!
När vi får in privata skidor på service har de oftast gått längre än de mår bra av, åkningen och skidornas funktion har försämrats rejält.
Ett par välvårdade skidor gör åkningen roligare, enklare och mer kontrollerad (läs säkrare). Hur vet man när det är dags att serva sina skidor?
Här kommer några generella råd om skidservice
Följande riktlinjer gäller för dig som är en glad amatör och åker på samma skidor år ut och år in. För dig som tar skidåkningen seriöst, är en duktig skidåkare och åker med den senaste utrustningen bör skidorna servas betydligt oftare än vad vi rekommenderar här.
1. Slipa kanter
Det viktigaste när du åker slalom är att du har vassa kanter eftersom det är kanterna du åker på (så kallad skärande sväng). Generellt behöver kanterna slipas varje säsong. Om kanterna behöver slipas är det sannolikt att de behöver vallas också.
Du kan själv undersöka om dina kanter behöver slipas. Gör så här:
– Börja med att titta på dem, om de har synliga hack, ojämnheter och rost behöver de förmodligen slipas.
– Känn på kanterna. Stryk med ett finger längs med kantens yttersta vinkel (där kanten är vassast), om den känns taggig eller har ojämnheter är det ett tecken på att kanterna behöver slipas.
2. Valla
Näst viktigast är att skidorna är vallade. Vallan minskar friktionen mot snön när det är kallt och gör att de inte suger fast när snön är blöt. Generellt behöver skidorna vallas en gång per veckas åkning.
Du kan själv undersöka om dina skidor behöver vallas. Gör så här:
– Börja med att titta på belagen. De är oftast svarta och i så fall ska de vara mörka och blanka. Om de istället ser gråa, vita eller matta ut är det dags att valla skidorna.
– Känn på belagen. De ska kännas släta, lena och “glidiga”. Om de istället känns sträva eller matta är det dags att valla dem.
3. Stenslipning
Sist men inte minst behöver belagen slipas (stenslipas eller planslipas, som en del också kallar det) för att skidorna ska glida bra och få en fräsch och tydlig struktur. Generellt behöver belagen slipas varannan säsong. Om belagen behöver slipas måste du även slipa kanterna och valla skidorna.
Du kan själv undersöka om dina belag behöver slipas. Gör så här:
– Börja med att titta på belagen, det vill säga själva plastytan som ligger mot snön. Om belagen ser gråaktiga ut, är fulla av repor och saknar tydlig struktur (de fina längsgående linjerna som ofta bildar ett streckat mönster) är det dags att slipa belagen.
– Känn på belagen. Om de känns riktigt sträva, nästan lite ruggade, är det ett tecken på att du behöver stenslipa belagen för att få fram nytt fräscht belag med bra struktur.
Att serva skidor kräver tid, plats och rätt verktyg
Att valla och slipa kanter är inte speciellt svårt, utan det kan du lära dig att göra själv om du skaffar rätt verktyg och en bra arbetsbänk där du kan sätta fast skidorna.
Men om du saknar tid, kunskap eller rätt verktyg så kan vi självklart göra det åt dig i vår skidverkstad. Där jobbar vi med moderna maskiner från Wintersteiger som utför de olika momenten med otroligt hög kvalitet och precision. Här hittar du priser på våra verkstadstjänster!
Det här behöver du för att serva skidorna på egen hand:
- Hur ofta behöver man slipa och valla sina slalomskidor?
- Nya skidor behöver vallas
- Vasaloppscoaching – med Waldemar som coach!
- Outdoorlife in Västerås
- Passar taktältet till min bil och takräcke?
- Turtips på Mälaren från Björnögården
- Paddlingstips: Övernattningstur till Aggarön
- Anledningen till att vi inte hyr ut kajaker i april
- Guide: skidspår i Västerås
- Plogad skridskobana i Västerås
- Samma pjäxor till längd och långfärd?
- Så använder du flytande vallor
- Vett och etikett i längdspåret
- Att paddla kajak på hösten och våren
- Björnö, Västeråsarnas favoritutflyktsmål
- Kommunen drar in stödet för plogningen av Hässlösundet - igen!
- Konferens på Björnögården
- Vandringstips: Helgonmossrundan
- Skillnaden mellan billiga och ”dyra” SUP:ar
- Paddlingstips: övernattningstur till Norrskär