2018-02-03

Eftersom backarna lutar kommer du alltid ner, oavsett hur slitna dina skidor är. Därför är det många som inte tänker på att de behöver servas och när vi får in privata skidor på service har de oftast gått längre än de mår bra av. Men du åker mer kontrollerat (läs säkrare), kan åka snabbare och har roligare på välvårdade skidor.

Här kommer några generella råd om skidservice:
1. Det viktigaste när du åker slalom är att du har vassa kanter eftersom det är kanterna du åker på (så kallad skärande sväng). Generellt behöver kanterna slipas varje säsong.

2. Näst viktigast är att skidorna är vallade. Vallan minskar friktionen mot snön när det är kallt och gör att de inte suger fast när snön är blöt. Generellt behöver skidorna vallas en gång per veckas åkning.

3. Sist men inte minst behöver belagen slipas för att skidorna ska få en fräsch och tydlig struktur. Generellt behöver belagen slipas varannan säsong.

Att valla och slipa kanter är inte speciellt svårt, utan det kan du lära dig att göra själv. Men om du saknar tid, kunskap eller rätt verktyg så kan vi självklart göra det åt dig!