2019-06-01

Plats: Norrskär, Mälaren
Startplats: Björnögården
Längd: via Hässlösundet till Norrskär är det 7 km
Faciliteter: campingbord och eldstad
Svårighetsgrad: medel

Ett välbesökt utflyktsmål för många paddlare är den lilla ön Norrskär vid Ridöns nordöstra hörn. Turen kräver en viss paddelvana eftersom Ridöfjärden och farleden måste korsas och där kan det blåsa på rejält. Men annars är det en perfekt tur för dig som vill prova på att göra en första övernattningstur.

Från Björnögården är det sju kilometer ned till Norrskär varav fyra kilometer av paddlingen sker i Hässlösundet. Lite mer än halva turen är alltså riktigt nybörjarvänlig. Men sedan är det dags att lämna Björnöns trygghet och ge sig ut på Ridöfjärden. Under två kilometer är man helt exponerad för vågor och vind, särskilt när de blåser västliga vindar vilket det ofta gör under sommarhalvåret.

Vid lugna förhållanden går det att paddla rakt över till Norrskär från Björnö, men det gäller att se upp för båtar eftersom farleden ska korsas. Ett tryggare alternativ är att följa fastlandet ända ner till fyren vid Fröholmen, då blir överfarten till Norrskär kortast möjliga.

På Norrskärs västra sida, alldeles nedanför öns norra udde, finns en liten naturlig hamn som man kan paddla in i. Det är trångt och stenigt, men om man fäller upp rodret går det att smyga in mellan stenarna in i hamnen. Sedan är det lätt att kliva upp och dra upp kajaken på land eftersom strandkanten är låg.

Norrskär är mestadels bevuxen med lövskog och har många fina gamla ekar i den delen du kliver i land. Undervegetationen består av gräs och liljekonvaljer och buskar och snår lyser med sin frånvaro. Detta i kombination med slät mark gör ön idealisk att tälta på. Gissningsvis får det säkert plats upp mot tio tält där samtidigt.

Förutom fina tältplatser finns det också ett par stora campingbord där och en eldstad på klipporna mot vattnet. Ön ligger även perfekt till för att kunna njuta av eventuell kvällssol. Nackdelen är att ön är väldigt exponerad för västliga vindar och det är inte särskilt lätt att hitta lä på ön. En övernattning där kan med andra ord bli en blåsig historia, vilket vi själva har fått erfara. Att sova i hammock när det blåser friskt blir ganska kyligt.

Kom in till oss i butiken om du vill köpa en Tyvek-karta där vi kan rita in turen åt dig, hyra kajak eller få tips på andra övernattningsturer i Mälaren!