2018-06-20

Plats: Ridöarkipelagen, Mälaren
Startplats: förslagsvis Björnöbron, alt. Gäddeholm
Längd: från Björnöbron till Lybecks sten ca 11 km
Faciliteter: vindskydd med myggnät och grillplats med vedförråd
Svårighetsgrad: medel

Ett trevligt utflyktsmål med kajak i Mälaren är vindskyddet som byggdes vid Lybecks sten på Ridö i fjol. Turen kräver en viss paddelvana eftersom Ridöfjärden och farleden måste korsas, där det kan blåsa på rejält. Men annars är det en perfekt tur för dig som vill göra en trevlig övernattningstur i Mälaren.

Om du utgår från bryggorna vid Björnöbron är det cirka 11 kilometers paddling ned till udden där Lybecks sten ligger. Startar du från Gäddeholms badplats blir det bara cirka sex kilometer. Oavsett startplats så måste du korsa Ridöfjärden och farleden och om det blåser västliga vindar här kan de bli rejäl sjögång på fjärden. För att inte hamna i vägen för båttrafiken rekommenderar vi att du följer fastlandet ända ner till fyren vid Fröholmen, då blir överfarten till Ridö kortast möjliga. Väl över fjärden är det gott om öar och skyddade vatten. Här följer du bara Ridön och passerar på vägen samtliga klubbholmar som båtklubbarna har. Leta dig förbi de båda vikarna på Ridö, Kurösundet och Torpstadssundet, så hittar du udden med Lybecks sten en bit efter den andra viken.

Lybecks sten

Vid Lybecks sten finns en öppen udde med ett stort, nybyggt vindskydd, rejäl grillplats och kvällssol. Precis på udden är det en grusstrand där det är lätt att landstiga. Om du vill se mer av Ridö går det en naturstig både till Torpstaden och upp till caféet på centrala Ridö.

Kom in till oss i butiken om du vill ha en mer detaljerad beskrivning, hyra kajak eller få tips på andra övernattningsturer i Mälaren!