2023-11-01

Frågan kan besvaras både med ja och nej

En vanlig fråga som vi brukar få är om det går att använda samma pjäxor till både längdskidor och långfärdsskridskor? Det beror på vad som avses med frågan. Först reder vi ut begreppen:

De allra flesta långfärdsskridskor säljs med Back Country-bindningar, eller BC-bindningar som vi säger i branschen. BC-bindningar används även till turskidor, det vill säga fjällskidor med stålkant. Det innebär att du kan använda en BC-pjäxa både till långfärdsskridskor och turskidåkning – men inte till längdskidor!

Rent funktionellt fungerar en BC-bindning precis som en längdbindning, du sitter fast i bindningen genom en metallpinne som sitter under tåboxen på pjäxorna, och därför ser de ganska lika ut. Skillnaden ligger i bredden. En BC-bindning är betydligt bredare än en längdbindning för att den ska bli mer robust och ge bättre stöd.

Nej, det kan du inte!

Du kan alltså inte åka längdskidor med dina BC-pjäxor, som du använder till turskid- eller långfärdsskridskoåkning, och du kan inte använda dina längdpjäxor till dina långfärdsskridskor med BC-bindning.

Ja, det går utmärkt!

Det är som sagt inte alla långfärdsskridskor som säljs med BC-bindning, utan i vårt sortiment kan du även hitta långfärdsskridskor med skatebindningar. De har alltså en bindning avsedd för skateskidåkning monterad. Detta innebär att du som har ett par skateskidor, och därmed skatepjäxor, kan skaffa ett par sådana skridskor och använda dina pjäxor till båda aktiviteterna.

Vad menar vi då när vi skriver skatebindning? Är inte det en vanlig längdbindning? Jo, rent utseendemässigt. Men det finns en väsentlig skillnad och det är hårdheten på gummidelen, den så kallade flexkudden, som pjäxan vilar mot på bindningen. Eftersom rörelsemönstret är olika för skate och klassisk behöver du ha olika fjädring i flexkudden. En bindning avsedd för skate har en hårdare flexkudde för att du ska få en snabbare retur. En vanlig längdbindning fungerar alltså inte lika bra att åka skridskor med.

På bilden här under kan du se att det sitter olika flexkuddar på skidorna och skridskorna. Det är röda, hårdare kuddar på skridskorna och svarta, mjukare kuddar på skidorna. Det betyder att om du har BC-bindningar på dina skridskor med svarta flexkuddar ska du byta ut dem mot röda, då får du en bättre åkupplevelse.

skillnaden på turbindningar och längdbindningar

Nej, inte med en klassisk längdpjäxa!

Men då kan jag väl använda mina vanliga klassiska längdpjäxor också? Nej, även om de rent funktionellt passar i en skatebindning kommer pjäxorna inte att ge tillräckligt bra stöd för skridskoåkning. En vanliga klassisk längdpjäxa har en mjuk och flexibel sula, det vill säga pjäxan böjer sig på mitten när du har foten i marken och lyfter hälen (det gör inte en skatepjäxa, där är sulan hård och styv). Dessutom saknar den vriststödet som en skatepjäxa har. Sammantaget gör skillnaderna att klassiska längdpjäxor blir alldeles för veka och instabila för att åka skridskor med.

Jo, med rätt kompromiss!

De flesta som ställer frågan “går det att använda samma pjäxor till både längdskidor och långfärdsskridskor?” menar klassiska längdskidor, för det är många fler som äger det än skateskidor. Men som vi förklarat är svaret nej, oavsett om du har kompatibla bindningar på skridskorna eller inte.

Fast det finns så klart ett undantag. Det finns en slags längdpjäxa som kallas för combipjäxor som är avsedda att kunna användas både till klassisk skidåkning och till skate. Combipjäxor har vriststöd som en skatepjäxa, men sulan är mjuk som på en klassisk pjäxa. Det gör den stabilare än en klassisk längdpjäxa, men inte fullt så stabil som en skatepjäxa.

Ett par combipjäxor är en kompromiss som gör att du både kan åka klassiska längdskidor och långfärdsskridskor med samma pjäxor. Det finns absolut bättre och stabilare pjäxalternativ till skridskorna, men för de flesta fungerar combipäxor helt OK.

skillnaden mellan turpjäxor och längdpjäxor

Det vi kan tillägga är att ett par längdpjäxor, oavsett om det är skate eller combi, är väldigt hala och förrädiska att gå med till och från skridskoisen på grund av att sulan är gjord av plast. Ett par traditionella tur- och långfärdspjäxor, det vill säga ett par BC-pjäxor, har en kraftig gummerad sula vilket gör att de fungerar betydligt bättre att promenera i.

Låter det intressant? Välkommen in till oss i butiken och testa och jämför skillnaden på de olika alternativen. Du kan hyra och testa BC-, skate- och combipjäxor tillsammans med passande skridskor. Hyr, testa och köp!