2018-11-25

25 NOVEMBER, 2018

När temperaturen äntligen börjar krypa ner under nollan längtar man efter att få ge sig ut på isarna. Frågan är densamma varje år; Var vågar man sig ut så här tidigt på säsongen?

Om man har god iskunskap, rätt utrustning och sällskap går det att njuta av fin is redan tidigt på säsongen. Ett tips är att undersöka vatten där det är grunt. En grund sjö fryser snabbare och blir tillgänglig tidigare.

Tidigt på morgonen, månen är uppe och solen är på väg.

Sista helgen i november hade isarna börjat frysa så ordentligt och vi vågade ge oss ut på en tur. Dannemorasjön nära Österbybruk är en sjö som är grund och kan nästan beskrivas som ett kärr. Det tar ca 40 minuter med bil från Uppsala att ta sig dit. Här är det otroligt vackert och det finns en bra plats att gå ut på isen från väg 290. Här finns också en liten parkering som får plats med ett fåtal bilar.

 

Då man alltid ska ge sig ut på isen med sällskap följde Elle från Elles Utemat med. Vi gav oss iväg tidigt eftersom vi ville vara ute vid soluppgången.

“Då man alltid ska ge sig ut på isen med sällskap följde Elle från Elles Utemat med.”

 

Morgonen blev underbart vacker med bara några få minusgrader, kristallklar is och inte ett moln på himlen.

Dannemorasjön är relativt liten och man tar sig lätt runt den på ca. en timme. Det räcker med enklare fika för att man ska känna sig nöjd och orka med turen.

Ibland kunde vi se fiskarna genom isen. Det upplevdes verkligen som att vi gick på vattnet då allt syntes så tydligt.

Här är ett fantastiskt exempel på hur det kan låta när isen böjer sig under skrinnarens vikt. Här hörs det hur det ekade ordentligt kring hela sjön. (sätt gärna på ljudet).

Om du vill ge dig ut och inte har så mycket erfarenhet är ett tips är att gå med i olika grupper för långfärdskridskor på sociala medier. Du kan alltid komma in till oss på Aktivt Uteliv så kan vi tipsa om allt från utrustning, var man kan ge sig iväg och var du kan inhämta mer information. Vårt långfärdspaket kan du hitta här.

Lycka till med din tur!