2024-05-14

Plats: Aggarön, Mälaren
Startplats: Björnögården
Längd: via Hässlösundet till Aggarön enkelväg är det ca 10km
Faciliteter: Vindskydd, utedass och grillplats.
Svårighetsgrad: medel

I början av juli paddlade vår kollega Isabella till Aggarön på en övernattningstur. Aggarön är en ganska stor ö som ligger rakt öster om Ridön, ca 10km från Björnögården via Hässlösundet enkel väg. Men hon valde att paddla en liten omväg dit för att få snirkla mellan de småöar som finns på vägen vid Ridön. Efter Ridöfjärden svängde hon in mot Norrskär från fyren vid Fröholmen på fastlandet. Sedan vidare in mot Ridön och genom sundet mellan Kedjeön och Ridön tills hon rundade Kedjeön och tog sikte på Aggarön. Det blev en sträcka på ca 14km och blir lite roligare då man får se flera platser och öar längs vägen.

Oavsett vilken väg du väljer krävs en viss paddelvana för denna tur eftersom Ridöfjärden och farleden måste korsas och där kan det även blåsa rejält, speciellt vid västliga vindar vilket det oftast är. Mellan öarna kring Ridön är det lugnare, enbart några båtar kan passera men hastigheten är låg.

Aggarön har en fin lägerplats med bra faciliteter vid Lindsboudde (NV Aggaröns lägerplats). Det finns en kort strandremsa på några meter där det får plats någon mindre båt samt kajaker, botten är ganska stenig men det funkade fint att glida in där ändå. Det är heller inga problem att kliva ur kajaken och dra upp den eftersom strandkanten är låg. Vid lägerplatsen finns det utedass, grillplats, vindskydd och en fin yta som räcker för att ställa upp flera tält på. Gissningsvis skulle säkert fem tält få plats med utrymme emellan tälten.

Intill lägerplatsen finns det en väldigt fin klippa som lämpar sig väl för livsnjut, fiske eller bad. Från den klippan går det även att njuta av solnedgången eftersom den ligger i rätt läge.

Själva ön hann Isabella tyvärr inte utforska denna gång, förutom en kort morgonpromenad på en stig som går förbi, men det finns en vandringsled som går runt hela ön och även en mindre grusväg som förbinder öns olika hamnar med varandra. Skogen består mest av lövträd och det finns även en hel del ängar på ön där du kan få se öns stora bestånd av Dovhjortar.

Vägen tillbaka från Aggarön blev över farleden upp mot Vretaskär för att sedan följa fastlandet tillbaka till Björnögården. Vill man ha en lite längre tur kan man paddla på Björnöns yttersida, annars är en kortare och mindre exponerad tur via Hässlösundet.

Kom in till oss i butiken om du vill köpa en Tyvek-karta där vi kan rita in turen åt dig, hyra kajak eller få tips på andra övernattningsturer i Mälaren!