2023-10-08

Tack vare skinskidornas genombrott på marknaden har vallabranschen tvingats lägga ner mycket tid, pengar och forskning på att utveckla produkter som även förenklar glidvallandet. Resultatet är en produkt som är så lättanvänd att du kan låta ett barn göra det – i ditt vardagsrum – men ändå fungerar så bra att du hittar den i såväl landslagets vallabuss som under elitens skidor.

Det jag pratar om är flytande valla. Det har visserligen funnits förr, men då har den inte varit särskilt slitstark och därmed inte suttit kvar särskilt länge under skidorna. Men det gör den alltså nu med de moderna flytande vallorna, som finns hos de flesta vallatillverkare idag, och det gör att du kan ha perfekt glid varje pass oavsett om du åker på skinskidor eller vanliga vallningsbara skidor.

Allt du behöver som motionär om du vill göra minsta möjliga insats är tre produkter: en belagsrengörare (Vauhti Clean & Glide), en glidvalla (Vauhti GW Cold) med brett temperaturintervall och en nylonborste.

Det du börjar med är att göra rent dina glidzoner. För om du trodde att snön är ren tror du fel. I ett skidspår finns en massa smuts som består av fästvalla som slitits av från andra åkare och sedan fastnar i dina glidzoner. Allra värst blir det om det är blötföre och plusgrader. Smutsiga glidzoner är största hindret mot bra glid. Torka av och låt vila i 10-15 minuter innan du borstar ur belagen.

Smörj på glidvallan, bara så att du ser att belaget blir fuktigt. Låt torka minst en kvart, men gärna över natten. Borsta ur lite lätt med en nylonborste.

Nu har du ett par skidor med fräscht glid som räcker 30-50 kilometer, beroende på snöns kvalité, och med lika bra resultat som om du skulle använt ett hårt paraffin. Det här gör att du kan ha perfekt glid varje pass. Däremot mår skidorna bra av att du lämnar in dem på en ordentlig grundvallning med hårt parafin minst en gång varje säsong.

Välkommen in till oss så berättar vi mer om hela vårt sortiment av flytande vallor och förser dig med produkter som gör livet lättare!


PS. Prenumerera gärna direkt på vår YouTube-kanal, där du hittar filmer som den ovan, så motiverar du oss att spela in fler och bättre filmer, tack!