2023-09-23

Ursprungligen postat 2018-02-23

I morse diskuterade de i radion på P4 Västmanland om man har rätt att ropa ”ur spår!” när du åker längdskidor. Eftersom det inte blev mycket till diskussion spinner vi vidare på ämnet och presenterar här vett och etikett i längdspåret.

Om du vill ha tips på var du kan åka längdskidor i Västerås kan du läsa en komplett guide över skidspår i Västerås här.

Vett och etikett i längdspåret:
1.
I skidspår med dubbla spår är det den snabbare skidåkaren, som hinner i fatt en långsammare åkare, som ska kliva ur spåret för att passera. Men det ska givetvis göras med hänsyn, allt för snäva omkörningar uppskattas inte.

2. Vid enkelspår, kan det ibland vara omöjligt att passera en åkare som man åker i fatt på ett säkert sätt. Då bör den långsammare åkaren kliva ur spår och släppa förbi den som vill passera. Men det är fortfarande ohövligt att ropa ”ur spår!”. Ett ”ursäkta, får jag passera” följt av ett ”tack” är mycket trevligare.

3. Hänsyn ska även visas mot själva skidspåret. I backar saxar och plogar man bredvid skidspåret, annars blir det förstört. Även om inte du kan nyttja spåret uppför betyder det inte att inte andra åkare kan göra det.

Sedan är det så klart absolut förbjudet att promenera i ett preparerat skidspår!

4. Tänk på var du riktar stavspetsarna om du ställer dig i fartställning. De ska peka rakt bakåt, inte rakt upp i luften som de gör om du sträcker underarmarna ned mot marken. Annars riskerar andra åkare som passerar dig att få dina stavspetsar i ansiktet.

Här kan du se skillnaden: