Att paddla SUP, alltså Stand Up Paddleboard, har verkligen blivit populärt de senaste åren. Vilket inte är så konstigt eftersom det är en superrolig aktivitet som är extremt nybörjarvänlig, risken att ramla i är väldigt låg. Det är bara att kliva på och paddla i väg i stort sett.
Men populariteten har också gjort att du kan köpa en uppblåsbar SUP på allt från bensinmacken till byggvaruhandeln till riktigt låga priser. Priser på 2500-4000 kr förekommer.
Vad är då skillnaden på dessa billiga, direktimporterade paddelbrädor med eget namn på mot de ”dyrare” uppblåsbara paddelbrädorna från välkända och välrenommerade SUP-tillverkare?
De generella skillnaderna är:
⁃ Billiga brädor har sällan särskilt stor volym (större volym ställer högre krav på konstruktionen och kostar mer), vilket betyder att de inte har särskilt stor bärighet. De ligger med andra ord djupare i vattnet, vågor slår upp på dem och de blir tyngre att paddla. Den ringa volymen beror också på att de ofta är kortare än standardmåttet för riktiga paddelbrädor (tre vanliga mått är t.ex 10.8, 12.6 och 14.0 fot).
⁃ Billiga brädor går heller inte att pumpa särskilt hårt, till högt tryck. 15 psi är ett vanligt förekommande maxtryck på de lågprisbrädor vi sett. Lustigt nog tycker vi att ”luftmadrasskänslan” i SUP:en, när den inte längre hänger ner i mitten där du står, börjar avta först vid 15 psi. Därför pumpar vi alltid våra uthyrningsbrädor till minst 20 psi, även om de går att pumpa till hela 25 psi. Vitsen med att pumpa den hårt är den både blir mer snabbpaddlad och kursstabil. Ju hårdare paddelbräda desto bättre prestanda kan man säga.
⁃ Många billiga brädor saknar en ordentlig styrfena. Istället har de en, eller flera, mindre, mjuka fenor av gummi på undersidan (en bra fenbox, där en hård och lång fena kan sättas fast, är nämligen dyrare att konstruera). Billiga fenkonstruktioner är varken tillräckligt stora eller tillräckligt styva för att ge särskilt bra kursstabiltet. Det innebär att brädan kommer att svänga åt motsatt håll för varje paddeltag du tar, vilket betyder att måste byta sida efter varje paddeltag för att få den att gå rakt.
Föga förvånande får du alltså precis vad du betalar för. Kvalité kostar alltid och en ”riktig” SUP kostar ofta dubbelt så mycket som de billigaste paddelbrädorna på marknaden. Men vad är det då du får om du köper en billig SUP? Jo, i vårt tycke får du en ovanligt dyr badleksak. För någon riktig paddelbräda, sett till hur den bör uppföra sig när du paddlar den, är det inte.
Kom in och hyr, eller köp, en riktig paddelbräda hos oss istället av märket Kona och upplev hur SUP-paddling ska kännas. För 5990 kr får du en komplett kvalitetsbräda som du kommer att ha glädje av i många år framöver!
- Outdoorlife in Västerås
- Passar taktältet till min bil och takräcke?
- Turtips på Mälaren från Björnögården
- Paddlingstips: Övernattningstur till Aggarön
- Anledningen till att vi inte hyr ut kajaker i april
- Guide: skidspår i Västerås
- Israpport Hässlösundet, Västerås
- Samma pjäxor till längd och långfärd?
- Så använder du flytande vallor
- Vett och etikett i längdspåret
- Att paddla kajak på hösten och våren
- Björnö, Västeråsarnas favoritutflyktsmål
- Kommunen drar in stödet för plogningen av Hässlösundet - igen!
- Konferens på Björnögården
- Vandringstips: Helgonmossrundan
- Skillnaden mellan billiga och ”dyra” SUP:ar
- Paddlingstips: övernattningstur till Norrskär
- Vandringstips: naturstigen på Björnö
- TV 021 - Långfärdsskridskor på Mälaren
- Nyhet: grundkurs i långfärdsskridskor