Israpport för de plogade skridskobanorna på Mälaren
Plogad skridskobana i Västerås. Skridskobanan på Mälaren i Västerås består av två delar, den ena delen finns i Hässlösundet med sträckning mot Gäddeholm och den andra finns ute på Västeråsfjärden med sträckning in mot Västerås. Skridskobanans både delar sköts och plogas ideellt av föreningen Västerås ideella plogare, som vi är medlemmar i. I föreningens uppdrag ingår även spårdragning av längdspår på isen.
Bansträckning
Skridskobanan i Hässlösundet sträcker sig från Björnöbron ned till Gäddeholm, vilket är nio kilometer tur och retur. Du kan kliva på skridskobanan vid Björnöbrons fäste på fastlandssidan, vid bryggorna nedanför Björnögården eller utanför tegelladan vid småbåtshamnen vid Gäddeholm.
Ute på fjärden sträcker sig skridskobanan från Björnöbron/kanothuset via Tegeludden, Framnäs, Öster Mälarstrand och Lillåudden innan den vänder och fortsätter ut på fjärden via Hotel Utter Inn, Östra Holmen och Björnön. Hela varvet är vanligtvis ca 10 km. Lämpliga startplatser är: kanothuset, Tegeludden, Framnäs, Notudden eller Lillåudden.
Observera att det inte plogas under Björnöbron, både på grund av säkerhetsskäl (det är alltid svagare is under en bro) och att isen är full av grus där som stänker ner från bron. För att byta mellan banans olika delar måste du gå i land vid Björnöbron fäste och gå över vägen på fastlandssidan.
Så fungerar israpporteringen
Här nedanför uppdaterar vi löpande statusen för isförhållanden och skötsel av skridskobanan, den senaste israpporten ligger alltid högst upp. Vi gör endast israpporter när det finns något nytt att rapportera, som att isförhållandena har ändrat sig eller att vi underhållit banan på något sätt. Om isförhållandena är stabila kan statusen för banan förbli oförändrad i flera dagar, den senast gjorda israpporten gäller därför tillsvidare.
Ansvar och säkerhet
Vi sköter banan ideellt och efter bästa förmåga, men vi ansvarar inte för din säkerhet ute på isen. Det är du själv som ansvarar för din egen säkerhet. Det är ditt ansvar att du tagit reda på hur förhållandena ser ut innan du ger dig ut samt att du har med dig rätt säkerhetsutrustning utifrån det.
Men med det sagt är en plogad skridskobana i princip en garanti för att isen är säker där, förutsatt att den nyligen blivit plogad och att banan fortfarande är i bruk. Vi plogar med en fyrhjuling på cirka 300 kg och behöver minst åtta centimeter tjock kärnis för att den ska hålla för fordonet. Där den nyligen har kört kan du med andra ord tryggt åka skridskor.
Uthyrning, försäljning och slipning av långfärdsskridskor m.m.
Vår sport- och friluftsbutik på Björnögården har öppet alla dagar i veckan hela vintern och ligger 75 meter från den plogade skridskobanan. Här hittar du allt du behöver för att ge dig ut på isen: vi erbjuder både uthyrning, försäljning, kurser och skridskoslipning.
Uthyrning
I vår sport- och friluftsbutik på Björnögården, 75 meter från isen, kan du hyra långfärdsskridskor, vanliga skridskor och sparkar. Hyrpriser hittar du här!
Försäljning
Likadan utrustning som vi hyr ut går det även att köpa ny. På det sättet kan du först hyra och testa utrustningen. Hyran får du sedan dra av om du köper ny utrustning av oss. Det är ett bra sätt att göra ett tryggt och säkert köp på, för en pjäxa som känns bra i butiken kan kännas annorlunda efter en timmes åkning. Vårt försäljningssortiment hittar du här!
Slipning
Det är mycket roligare, och enklare, att åka om skridskorna är vassa. I anslutning till butiken ligger vår skidverkstad där vi även slipar alla typer av skridskor. Verkstadspriser hittar du här!
Kurser
För dig som har åkt vanliga skridskor men nu vill ta steget över och till att börja åka långfärdsskridskor arrangerar vi grundkurser. Kursen vänder sig till dig som är nybörjare på långfärdsskridskor, men som kan åka vanliga skridskor utan balansproblem, och som vill få tips och råd för att komma igång med långfärdsskridskor på egen hand. Vi ger dig tips, övningar och coachning under kursen samtidigt som vi tar dig med ut på skridskobanan i Hässlösundet.
Skidspår på isen
När förhållandena tillåter drar vi även skidspår på isen intill den plogade skridskobanan. Fördelen med att dra skidspår på isen är att underlaget inte skadar skidorna även om snötäcket är tunt eller om det blir genomslag på något ställe, dessutom är det alltid bra stavfäste. Statusen för skidspåren uppdateras löpande i varje israpport.
2024-03-01
Tidpunkt: kl. 08.20
Istjocklek: ca 20 cm
Iskvalitet: bitvis ytmjuk, landlös och med allt fler slukhål.
Snömängd: 0 cm.
Status skridskobana: stängd för säsongen.
Status skidspår: –
Även om isen fortfarande är tjock och bärkraftig i Hässlösundet har det milda vädret gjort den ytmjuk. Det innebär att skridskoskenorna skär ner i isen. I bästa fall går det bara tungt att åka, i sämsta fall skär de fast så att du ramlar omkull.
Även om vissa förmiddagar framöver kommer att vara åkbara tack vare nattkyla och klart väder avslutar vi israpporteringen idag för denna säsong och avvecklar därmed skridskobanan i Hässlösundet. Detta gjorde Västerås ideella plogare med skridskobanan på fjärden igår och då följer vi samma linje. Annars blir bara den breda allmänheten som inte har någon iskunskap förvirrade. Intresset för att åka skridskor är i alla fall obefintligt när termometern visar plusgrader.
Den här säsongen blev kort och utmanande. Även om vi åkte skridskor på Mälaren redan den 5/12 och plogade en upp skridskobanan i Hässlösundet redan den 8/12 blev det sedan ett skridskouppehåll på grund av den rikliga snömängden fram till den 26/1. Men under den tiden drog vi istället skidspår på isen vilket var mycket uppskattat.
Vi plogar och spårar i Hässlösundet för allmänheten helt utan ersättning från kommunen, vilket vi hade förr precis som Västerås ideella plogare har. Bästa sättet att visa din uppskattning på är att du stöttar vår verksamhet genom att hyra utrustning hos oss, handla i vår välsorterade långfärdsskridskobutik, lämnar in dina skridskor på slipning eller att du rekommenderar oss till andra. Givetvis kan du stötta oss under sommarhalvåret också genom att komma och klättra höghöjdsbana, paddla kajak eller köpa friluftsutrustning i vår sport- och friluftsbutik. Tack för denna säsong!
2024-02-20
Tidpunkt: kl. 14.40
Istjocklek: ca 25 cm
Iskvalitet: Hård och blank, bättre än så här blir det inte.
Snömängd: 3 cm.
Status skridskobana: sopad och snöfri, åtta meter bred.
Status skidspår: finns ej, för lite snö.
I söndags fick vi säsongens hittills finaste skridskodag. Isen var då snöfri, hård och blank och dessutom sken solen. Isen är fortfarande lika fin, även fast det nu ligger snö på den, men skridskobanan i Hässlösundet är nyplogad och snöfri.
Isen är tjock, säker och trygg. Det kommer inte att ändras den närmsta veckan, men däremot kan isen säkert bli något ytmjuk vissa eftermiddagar framöver. När isen blir ytmjuk finns det risk att skenorna skär fast, det blir tungåkt och i värsta fall kan man ramla omkull. Detta är avhängt hur varma dagar det blir framöver och om det är klart eller mulet väder. En kall natt följt av en solig dag med plusgrader gör inte isen ytmjuk. Däremot gör en varm och mulen dag ofta att den blir det.
Skridskobanan sträcker sig mellan Björnöbron och hundbadet vid Gäddeholm. Vid Björnöbron får du ta av dig skridskorna och gå upp på fastlandet över till bryggorna vid kanotklubben för att kunna fortsätta på skridskobanan på fjärden. Du bör inte åka under Björnöbron, förutom att det generellt sett alltid är svagare is där kommer du att förstöra dina skridskor om du gör det eftersom det stänkt ner massor med grus på isen uppifrån bron.
Passa på att åka skridskor nu, isen håller som sagt riktigt god kvalitet!
2024-02-09
Tidpunkt: kl. 13.00
Istjocklek: +25 cm
Iskvalitet: Hård och blank, bättre än så här blir det inte.
Snömängd: 1 cm.
Status skridskobana: sopad och snöfri, åtta meter bred.
Status skidspår: finns ej, för lite snö.
Skridskobanan i Hässlösundet, från Björnöbron till Gäddeholm, är idag nysopad och snöfri inför helgen . I övrigt är isens status samma som i måndags; det blir inte bättre skridskois än så här!
Isen är tjock, säker, hård och blank. Det ligger ett tunt snölager bredvid skridskobanan, som inte utgör något hinder i sig, men däremot döljer snön effektivt alla ojämnheter och sprickor. Det är alltså säkrast att åka på själva skridskobanan.
Skridskobanan sträcker sig mellan Björnöbron och hundbadet vid Gäddeholm. Vid Björnöbron får du ta av dig skridskorna och gå upp på fastlandet över till bryggorna vid kanotklubben för att kunna fortsätta på skridskobanan på fjärden. Du bör inte åka under Björnöbron, förutom att det generellt sett alltid är svagare is där kommer du att förstöra dina skridskor om du gör det eftersom det stänkt ner massor med grus på isen uppifrån bron.
Vi har öppet kl. 10-16 både lördag och söndag om du vill komma in och hyra, testa eller köpa långfärdsskridskor. Vi har även sparkar för uthyrning, välkommen!
2024-02-05
Tidpunkt: kl. 10.00
Istjocklek: 25 cm
Iskvalitet: Hård och blank, bättre än så här blir det inte.
Snömängd: 0 cm.
Status skridskobana: markerad, men det går lika bra att åka bredvid skridskobanan.
Status skidspår: det är varken snö eller skidspår på isen just nu.
Nu har vi äntligen fått det som vi länge gått och väntat på: riktigt fin skridskois. Dessutom ser den ut att vara här för att stanna, för det finns ingenting i långtidsprognosen som kan försämra dagens isläge – snarare tvärtom!
Det långvariga tövädret har visserligen gjort isen lite mindre tjock och det har blivit en del landsläpp på vissa ställen och vattensansamlingar längs stränderna på andra (fast det lär frysa ihop och ordna till sig inom det närmsta dygnet). Men framförallt fick tövädret snön att försvinna och isen att bli blank och fin. Helgen bjöd på fin skridskoåkning, trots plusgrader. Det fanns då lite överis på sina håll, men det är nu helt försvunnen.
Just nu är isen tjock, säker, hård och blank både på skridskobanan och bredvid. Det går lika bra att åka bredvid skridskobanan som på den, det är ingen skillnad på isens kvalitet. Däremot ska du inte lämna skridskobanornas närområde och leta dig ut bland Mälaröarna utan sällskap, kunskap och rätt utrustning. Även stabil is kan ha svagheter där den påverkas av vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, ränna, sund, grund, eller vindbrunn.
Ta chansen att åka skridskor nu, bättre än så här blir det inte. Plocka ut din friskvårdstimme, ta ut komptid eller flexa ut tidigare och ge dig ut på isen. Eller varför inte övertyga kollegorna om att åka skridskor på arbetstid? Vi arrangerar gärna en skridskotur för er, läs mer om det här!
2024-02-01
Tidpunkt: kl. 09.00
Istjocklek: 30-40 cm
Iskvalitet: Hård yta med knottriga partier. Finns även partier med tunn glasis.
Snömängd: 0 cm helt nedstöpt.
Status skridskobana: plogad men med ojämn yta
Status skidspår: inget skidspår idag
Nattens vind och temperatur har gett oss en hård yta att åka på.
Det förekommer partier med knottrig is och även partier med glasis, tunn is med luft under som bör undvikas.
Passa på att åka när isen är hård!
2024-01-26
Tidpunkt: kl. 12.00
Istjocklek: 30-40 cm
Iskvalitet: knottrig och lite ojämn
Snömängd: 0-5 cm nedstöpt snö utanför banan.
Status skridskobana: plogad men med ojämn yta
Status skidspår: inget skidspår idag
Plogade banan på Västeråsfjärden är tillgänglig idag och planeras plogas under lördagen efter kvällens och nattens förväntade snöfall.
I Hässlösundet plogade vi en banan till Gäddeholm igår torsdag vilken idag har en något ojämn yta.
Den lämpar sig bra för prommenad och sparkåkning.
Vi inväntar morgondagen och återkommer då med status inför helgen när vi ser vilken snömängd som kommer.
2024-01-19
Tidpunkt: kl. 15.00
Istjocklek: 30-40 cm
Iskvalitet: snötäckt.
Snömängd: 5-10 cm packad drevsnö både på och utanför banan.
Status skridskobana: snötäckt och oplogad, ej åkbar.
Status skidspår: nyspårat till Gäddeholm tur och retur, samt ute på fjärden.
Just nu går det inte att åka skridskor på någon plogad bana i Västerås. Statusen på båda skridskobanorna är att de är oplogade, för våra lätta maskiner orkar inte få undan den packade drevsnön. Det skulle behövas en tyngre och starkare maskin, t.ex. en pickup med plogblad, hör av dig om du har det! Det går med andra ord inte att åka skridskor på banorna.
Istället har vi satsat på att dra nya skidspår på isen. Det är nyspårat både i Hässlösundet och ute på fjärden, från Lillåudden till Gäddeholm med andra ord. I sundet är det dubbelspårat, 9 km tur och retur. Ute på fjärden är det ett singelspår som följer skridskobanan stora varvet runt Östra holmen vilket är ca 8 km.
Spåren är fasta och fina och passar både för utflykt och motion. Men vi rekommenderar att den som vill åka snabbt gör det i Hässlösundet för där är det lättare att köra om eftersom dubbelspåren ligger bredvid varandra.
Ett tips till helgen är att göra en skidutflykt. Packa ryggsäcken med grillkorv och varm choklad och åk till grillplatsen på Östra holmen eller vid stora bryggan på södra Björnön.
2024-01-12
Tidpunkt: kl. 15.00
Istjocklek: 20-25 cm
Iskvalitet: knöligt och skrovligt.
Snömängd: 10-15 cm snö bredvid skridskobanan.
Status skridskobana: ej åkbar, iskvaliteten är för dålig. Åkbart på fjärden.
Status skidspår: spårat till Gäddeholm tur och retur, samt till Lillåudden.
Statusen på skridskobanan i Hässlösundet är oförändrad. Vi har plogat rent den ända ner till södra Björnön, men iskvaliteten är för dålig för att åka skridskor. Den duger att åka spark på, men den är för grov och skrovlig för skridskor. Vi får hoppas att tövädret i kombination med den kommande kylan ändrar på den saken. Åk skridskor på fjärden istället, där är det helt OK förhållanden med plogad bana från Björnöbron till Lillåudden.
Skälet till att vi israpporterar idag är att det nu finns nydragna skidspår på isen. Vi fick besök av våra vänner på Vedbobacken som tog sig ner hit till Mälaren med skoter och spårsläde för att dra skidspår längs skridskobanorna. Det är spårat både i Hässlösundet och ute på fjärden, från Lillåudden till Gäddeholm med andra ord. I sundet blir det 8 km tur och retur och ute på fjärden 7 km tur och retur.
Vi är på jakt efter en egen skoter och spårsläde för att vi ska kunna underhålla spåren på egen hand. Men eftersom vi plogar ideellt, utan ersättning från kommunen, och haft en del haverier med plogutrustningen är budgeten begränsad.
2024-01-02
Tidpunkt: kl. 09.30
Istjocklek: okänt.
Iskvalitet: okänt.
Snömängd: 20-30 cm packad snö på skridskobanan.
Status skridskobana: ej åkbar, oplogat i Hässlösundet. Åkbart på fjärden.
Status skidspår: –
Vi har tyvärr förlorat kampen mot snön. Vår enda fyrhjuling orkade inte hålla undan de stora snömängder som kom. Den väger bara ca 350 kg (vilket är positivt eftersom den kan köra på relativt tunn is) och det räcker inte till när det kommer tung blötsnö. Innan jul gick plogen till och med sönder på grund av belastningen (den är lagad nu). Skridskobanan i Hässlösundet är därför oplogad och kommer att förbli det om inte förhållandena ändras.
Ute på fjärden har Västerås ideella plogare lyckats något bättre eftersom de har flera maskiner att ploga med. Där finns det en kort skridskobana mellan Björnöbron och Lillåudden. Isens kvalitet är däremot riktigt dålig i jämförelse med spolad rink, den är ojämn och knölig. Men det går i alla fall och åka på för den som har en viss vana, för nybörjare är det nog riktigt svårt.
Just nu är det bättre förhållanden för längdåkning än skridskoåkning och vi skulle därför rekommendera att du passar på att åka längdskidor tills vidare. Bättre längdförhållanden än så här blir det knappast i Västerås.
Misströsta inte över isen, det är bara tidigt i januari än. Det är nu skridskosäsongen brukar starta och förhållandena kommer att hinna ändras flera gånger, både till det sämre och framförallt till det bättre.
2023-12-18
Tidpunkt: kl. 10.30
Istjocklek: bärig på rundbanan, okänt söderut.
Iskvalité: blött och ytmjukt med inslag av slukhål.
Snömängd: 0-5 cm blött snömos bredvid banan.
Status skridskobana: åkning rekommenderas ej!
Status skidspår: –
När isen är så blöt som den är nu ger inte vi oss ut särskilt långt på banan. Vi ser omgående hur förhållandena ser ut och om de lämpar sig för skridskoåkning eller inte. Statusen längs banan är därför okänd och om du ändå åker, trots våra rekommendationer, måste du på egen hand kontrollera isens bärighet. Men vi ser helst att du inte gör det, det förbättrar inte banan när någon pikar hål i den var 50:e meter.
Skridskobanan i Hässlösundet är vattentäckt och ytmjuk. Vattnet på isen gör ytan mjuk vilket gör att skenorna riskerar att skära ner i isen och fastna. Förutom att du riskerar att ramla och slå dig blir det sår i banan som finns kvar när isen fryser till.
Undvik att åka skridskor nu och ge er till tåls. För i bästa fall fryser banan ihop och blir jättefin lagom till julhelgen. Det ser visserligen ut att komma en del snö i slutet av veckan, men vi hoppas att banan frusit ihop, utan överis, så att vi kan ploga bort den.
Däremot är det inte någon fara att isen försvinner av det här tövädret. Den kan absolut tunnas ur och få fler slukhål, men den kommer att ligga kvar och bli en bra grund för fortsatt skridskoåkning när det blir kallt.
2023-12-08
Tidpunkt: kl. 11.00
Istjocklek: 10-12 cm på den plogade skridskobanan.
Iskvalité: helt OK. Något ojämn på sina ställen, men fullt åkbar.
Snömängd: 15 cm vid sidan av banan.
Status skridskobana: öppen och nyplogad, från Björnögården till Björnöborg.
Status skidspår: –
Igår kunde vi äntligen ge oss ut på isen i Hässlösundet och kontrollmäta, märka ut och ploga en skridskobana. Därför kunde vi fortsätta ploga på förmiddagen idag efter nattens snöfall. Skridskobanan är med andra ord nyplogad och öppen att åkas på i detta nu.
Skridskobanan i Hässlösundet består av en rundbana nedanför Björnögården i norra delen av sundet som är ca 500 meter lång. Från den går en anslutning ner till bron där du sedan kan ta dig över till den plogade skridskobanan på fjärden som också har öppnat. Från rundbanan fortsätter banan söderut i sundet ända ner till Björnöborg, tre kilometer bort. Längre än så var det ingen idé att ploga för isen därifrån fram till Gäddeholm hade för dålig kvalitet, den gick inte att åka skridskor på.
Iskvaliteten är helt OK. Det är mest stöpis längs banan, dvs. det är snö som blivit blöt och frusit till på en botten av tunn kärnis. Isen är därför gulvitaktig och lite grynig. Bärigheten är det inget fel på, men den skulle kunna bli ytmjuk om det blir mildare väder. Men prognosen utlovar mer kyla efter helgen så vi tror inte att det kommer inträffa.
Med andra ord är skridskosäsongen här, vi ses på isen!
2023-12-01
Tidpunkt: kl. 11.37
Istjocklek: 6-7 cm utanför Björnögårdens bryggor.
Iskvalité: dålig: överis med grynig stöpis överst och ca 2 cm kärnis under det.
Snömängd: 0-5 cm, snön har drevat och ligger i stråk.
Status skridskobana: VARNING! Beträd ej isen, banan är inte öppen än.
Status skidspår: –
Vi får många frågor just nu om hur isläget ser ut på Mälaren med tanke på den ihållande kylan. Tyvärr har vi inga goda nyheter att rapportera.
En tunn is hann lägga sig i Hässlösundet innan snön kom, men den blev aldrig tillräckligt tjock och bärkraftig för att åka skridskor på innan den täcktes av snö. Snön har sedan effektivt förhindrat att isen vuxit till sig. Istället har har snön på isen delvis stöpt ner och bildat ett grynigt skikt ovanpå kärnisen som inte är åkbart, mellan lagren är det ca 1 cm vatten. Även om isen håller att stå på vid bryggorna skulle ett par skenor skära ner och fastna i den mjuka stöpisen.
För att isen i Hässlösundet ska kunna bli åkbar behövs dessvärre ett töväder som gör att snön smälter bort helt och hållet så att den kan frysa om.
Ute på fjärden är det däremot öppet vatten fortfarande och om det får frysa till ostört när det blir kallt i helgen kan det mycket väl bli skridskoåkning där inom kort.
Välkommenkväll 22/11 för dig som vill bli medlem i LiV
Tid: kl. 18.30, 22 november
Plats: Björnögården
Anmälan: https://liv.skridsko.net/skridskonet/tur/tur-v.asp?ID=25678
Drömmer du om att få lämna folkmyllret på de plogade skridskobanorna och att kunna åka fritt på spegelblanka isar?
Då ska du bli medlem i föreningen Långfärdsskridsko i Västerås så att du kan hänga med på deras ledarledda skridskoturer som de arrangerar både när och fjärran. Men för att bli medlem behöver du delta på en av föreningens välkommenkvällar för nya medlemmar där de går igenom allt du behöver veta för att delta i föreningens turutbud.
Du anmäler dig till evenemanget genom att boka din plats på deras hemsida:
https://liv.skridsko.net/skridskonet/tur/tur-v.asp?ID=25678
Antalet platser är begränsat till 50 så tveka inte anmäl dig nu.
2023-03-09
Tidpunkt: kl. 09.00
Istjocklek: 4-20 cm: tunnast vid flygplatsen och tjockast i södra delen efter Björnöhalsen
Iskvalité: Bulig och ojämn. Mycket varierande is, allt från ny kärnis till äldre, porös stöpis.
Snömängd: 0-5 cm, snön har drevat och den ligger i stråk med blank is mellan.
Status skridskobana: Avvecklad för säsongen pga. dålig iskvalitet.
Status skidspår: –
Idag har vi rekat isen i Hässlösundet och beslutat oss för att officiellt avveckla/stänga skridskobanan för säsongen. Isen är för ojämn och dålig eftersom vi inte kunna ploga den regelbundet. Isen är så pass bulig att det är svårt att hålla balansen, dessutom kör skridskorna fast på en del ställen både pga. ny och gammal snö samt stöpis. Det är inget nöja att åka på den och vi kommer inte att kunna göra något åt det, även om vi skulle kunna ta oss ut med fyrhjulingen. Passa på att åka på skridskobanan på Västeråsfjärden istället, där är isen jämn och fin och den kommer säkert att vara öppen minst en vecka till.
Tack vare kylan vi haft nu kunde vi för första gången på flera veckor åka förbi det känsliga området vid flygplatsen när vi rekade. Isen är klart tunnare där (4-6 cm beroende på mätpunkt) och trots att den bär en skridskoåkare är det inget vi skulle dra en bana på. Bortanför flygplatsen, där Limstabäcken rinner ut, har det även bildats två rejäla råkar. De är tillfrusna just nu, men även där är det tunnare is. Framförallt är isen där kvalitetsmässigt riktigt dålig, skrovlig och ojämn, du får kliva fram snarare än att åka.
Från Björnöhalsen och ner mot södra Björnön är isen riktigt tjock, upp mot 20 cm. Men den ser likadan ut där: bulig och ojämn och jobbig att åka på. Men att åka spark på den mellan Gäddeholm och Björnöhalsen duger den till.
Eftersom isen kommer ligga kvar ett bra tag, utan att vi kan nyttja den till skridskoåkning i Hässlösundet, har vi istället planerat in två tillfällen för en issäkerhetskurs för allmänheten. Kursen vänder sig till privatpersoner som vill lära sig mer om iskunskap, issäkerhet och hur det går till att ta sig upp ur en isvak. Ta tillfället i akt och passa på att anmäla dig!
2023-02-18
Tidpunkt: kl. 09.30
Istjocklek: VARNING! 4-18 cm: tunnast i norra delen och tjockast i södra delen
Iskvalité: VARNING! God kvalitet, men bitvis väldigt tunn is
Snömängd: –
Status skridskobana: VARNING! Ej åkbar pga. svag is
Status skidspår: –
Tyvärr har de senaste dagarnas töväder fått den redan tunna isen i norra delen av Hässlösundet att tunnas ut ännu mer. Kvalitetsmässigt är den slät, fin och alldeles torr, men den är för tunn att åka på. Det är fullt möjligt att den går att åka på från Gäddeholm till Björnöhalsen, för där var isen varit betydligt tjockare (15-20 cm) tidigare i veckan. Men eftersom vi inte kan ta oss ner dit för att kontrollera det idag åker du på eget ansvar. Dvs. du måste själv kunna kontrollera isens bärighet med en ispik.
Vi rekommenderar att du åker skridskor på skridskobanan på fjärden istället. Den är kontrollerad och uppmärkt och har en istjocklek på 10 cm längs hela banan. Om du vill hyra skridskor hos oss kan du göra det och sedan åka bort till stugbyn, Granbo, på norra Björnön och kliva på banan därifrån.
I sundet ska du undvika området från Björnögården ned till Björnöbron helt och hållet, där är isen riktigt tunn och det är öppet under bron. Från Björnögården ned till den första lilla ön vid Hässlögård är det åkbart, men tunt (6-8 cm). På utsidan av den andra lilla ön, i höjd med flygplatsen, och ned till betongklumpen innan Björnöhalsen spricker isen när du belastar den, undvik att åka där (isen är 3-5 cm tjock). Vi får hålla tummarna för att detta område hinner växa så pass att vi kan ploga här när väl snön kommer i nästa vecka.
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-02-10
Tidpunkt: kl. 10.00
Istjocklek: 8-20 cm: tunnast i norra delen och tjockast i södra delen
Iskvalité: God kvalitet, men ganska knottrig is
Snömängd: –
Status skridskobana: uppmärkt från Björnögården till Gäddeholm
Status skidspår: –
Nu har vi märkt upp en skridskobanan igen från bryggorna vid Björnögården till hundbadet/tegelladan vid Gäddeholm. Håll er innanför banmarkeringarna närmast Björnön hela tiden. Längs fastlandssidan finns det partier med betydligt tunnare is. Isen i norra delen av Hässlösundet är åtta centimeter tjock. Det är åkbart för en skridskoåkare, men ej för våran fyrhjuling. I södra delen av sundet, från Björnöhalsen ned till södra Björnön, är isen riktigt tjock och stabil, mellan 15-20 cm. Isen är ganska knottrig och skrovlig, men fullt åkbar, det är inget som hindrar åkningen.
Observera att vi inte märkt upp någon skridskobana fram till Björnöbron. Isen blir betydligt tunnare ju närmare bron man kommer. Därför bör du ej kliva på vid bron utan banan startar nedanför Björnögården.
Ut och njut med andra ord. Idag och imorgon kommer det att vara fin skridskoåkning i soligt väder, sedan ska det bli varmare igen.
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-02-06
Tidpunkt: kl. 13.00
Istjocklek: 8-12 cm
Iskvalité: God kvalitet, bortsett från ett stråk med fastfrusen iskross i norra delen
Snömängd: ca 4 cm
Status skridskobana: Ej plogad eller uppmärkt
Status skidspår: –
Isen i Hässlösundet har vuxit en hel del sedan vår senaste israpport. Det går nu att åka skridskor på egen hand i Hässlösundet, men inte på någon plogad bana än. Istjockleken varierar mellan 8-12 cm, uppmätt längs Björnön från Björnögården ner till slutet av Björnöhalsen. Bärigheten är med andra ord god för en skridskoåkare, men om du åker nu gäller det att du är rätt utrustad och själv kan avgöra var isen kan ha svagheter. Åtta centimeter är för tunt för att vi ska våga köra fyrhjuling på den, vi behöver en tjocklek på tio centimeter för att känna oss trygga med att ploga isen.
Däremot finns det nu en plogad skridskobana ute på Västeråsfjärden igen, med anslutning från bryggan nedanför vår stugby Granbo. Den plogades upp under dagen idag och aktuell israpport/bansträckning hittar du på Västerås ideella plogares facebook-sida.
Nu hoppas vi att tövädret som kommer inte blir alltför långvarigt, för ett kortare töväder har väldigt liten påverkan på isen. Om det däremot blir plusgrader länge, som det var i januari, i kombination med hård blåst och regn har det däremot stor påverkan på isen.
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-02-03
Tidpunkt: kl. 11.00
Istjocklek: VARNING! 3-10 cm
Iskvalité: VARNING! OK kvalitet, men väldigt tunn is!
Snömängd: ca 1-2 cm
Status skridskobana: VARNING! Skridskobanan är stängd, den är ej åkbar.
Status skidspår: –
Tyvärr fortsätter snön att sätta käppar i hjulen för istillväxten. Trots de kalla nätterna vi har nu växer inte isen i Hässlösundet tillräckligt mycket för att det ska gå att åka skridskor på den. I början av veckan var det öppet vatten i en stor del av Hässlösundet. Hade det bara fått vara kallt hade den isen kanske varit åkbar nu. Men tyvärr föll det lite snö innan det han ske. Som vi skrivit tidigare är snö på isen som att lägga ett duntäcke på den. Snö isolerar tyvärr isen fantastiskt väl och gör att den knappt växer något alls.
I Hässlösundet går det med andra ord inte att åka skridskor just nu. Om du är sugen på att åka skridskor i helgen kan du med andra ord inte göra det här. Men med det sagt så förekommer det en hel del skridskoåkning ute på Mälaren just nu, men inte på någon plogad bana. Det är möjligt att åka skridskor om du har god iskunskap, rätt (säkerhets)utrustning och pålitligt sällskap. Om du inte har detta eller måste fundera över vad KUS innebär, då ska du stanna på land. Att ge sig ut och åka för att man ser att andra är ute och åker är ingen garanti alls för att isen är säker!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-01-27
Tidpunkt: kl. 08.30
Istjocklek: VARNING! 2-8 cm
Iskvalité: VARNING! God kvalitet, men väldigt tunn is!
Snömängd: –
Status skridskobana: VARNING! Skridskobanan är stängd, den ej åkbar.
Status skidspår: –
Idag ligger isen spegelblank i Hässlösundet och den ser väldigt inbjudande ut. Men skenet bedrar. Isen är nämligen riktigt tunn och frös till först i natt. Den brister om du går ut på den, för igår var det öppet vatten i en stor del av norra Hässlösundet. Idag går det inte att åka skridskor i Hässlösundet med andra ord!
Med de kalla och klara nätterna vi har nu kommer läget att ändras snabbt, till det bättre. Du kommer kanske att se folk ge sig ut och åka redan imorgon. För det kanske är möjligt om du har god iskunskap, rätt (säkerhets)utrustning och pålitligt sällskap. Om du inte har detta eller måste fundera över vad KUS innebär, då ska du stanna på land. Att ge sig ut och åka för att man ser att andra är ute och åker är ingen garanti alls för att isen är säker!
De du ser ute på isen kanske helt saknar koll och omdöme. Eller också tillhör de skridskoklubben och är riktiga isrävar med flera decenniers erfarenhet. Vilket gör att de kan avgöra att isen de åker på är säker, trots att den kan vara livsfarligt tunn på andra ställen. Den som är ansvarig för att bedöma isen bärighet när du ska åka är du själv. Du har alltid ansvar för din egen säkerhet. När skridskobanan är öppen kör vi fyrhjuling på den regelbundet och då kan du bedöma isens bärighet genom vår israpport och det faktum att en fyrhjuling är mycket tyngre än dig själv. Men nu kommer statusen på skridskobanan i Hässlösundet att vara fortsatt stängd/ej åkbar hela helgen, ända tills vi kan köra fyrhjuling på den igen och det blir nog först början av nästa vecka.
I väntan på att isen blir åkbar igen kan du passa på att ta del av vårt januarierbjudande på vårt populäraste långfärdsskridskopaket. Just nu säljer vi det, Zandstra Track och Alpina Outlander, för 4199 kr (ord.pris 5198 kr). Erbjudandet gäller t.o.m. 2023-01-31 eller så långt lagret räcker. Välkommen in i vår sport- och friluftsbutik på Björnögården för att köpa skridskopaketet!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-01-20
Tidpunkt: kl. 09.00
Istjocklek: VARNING! Partier med mycket svag is
Iskvalité: VARNING! Underfrätt is med många slukhål
Snömängd: ca 2 cm
Status skridskobana: VARNING! Ej åkbar, håll dig på land
Status skidspår: –
Det långvariga tövädret har tyvärr försämrat isförhållandena rejält den senaste veckan. Värmen gjorde att isen gick upp under bron och sedan effektivt bröt ner isen nästan ända fram till våra bryggor samt en bra bit ut mot banan på Västeråsfjärden. Där isen fortfarande har legat kvar har en hel del slukhål uppstått. Detta skulle kylan som kommer nu ha kunnat råda bot på, men snön som kom i natt gör att isen inte kan återhämta sig.
Just nu är det med andra ord livsfarligt att ge sig ut på isen. Snön gör att det inte går att se någon skillnad på gammal, och förhållandevis stabil is, eller ny is som precis lagt sig över slukhål och tidigare öppna partier. Håll dig på land och åk längdskidor i något av våra konstsnöspår tillsvidare.
Än så länge är vi bara i slutet av januari och en normal skridskosäsong varar ofta till mitten av mars. Om det bara får vara fortsatt kallt framöver så kommer det att bli fina skridskoförhållanden igen, förr eller senare. Men budskapet i denna rapport gäller tills vi skriver något annat, skridskobanan i Hässlösundet är ej åkbar!
Men i väntan på att isen blir åkbar igen kan du passa på att ta del av vårt januarierbjudande på vårt populäraste långfärdsskridskopaket. Just nu säljer vi det, Zandstra Track och Alpina Outlander, för 4199 kr (ord.pris 5198 kr). Erbjudandet gäller t.o.m. 2023-01-31 eller så långt lagret räcker. Välkommen in i vår sport- och friluftsbutik på Björnögården för att köpa skridskopaketet!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-01-08
Tidpunkt: kl. 09.30
Istjocklek: ca 10-20 cm, beroende på mätpunkt
Iskvalité: god kvalité, men oåkbart pga. för mycket smältvatten på isen
Snömängd: på väg att försvinna
Status skridskobana: ej åkbar pga. för mycket vatten på isen
Status skidspår: –
Sedan den senaste uppdateringen har vi haft ett par riktigt fina och intensiva dagar med skridskoåkning på skridskobanan i Hässlösundet. Israpporteringen har fått stå tillbaka till förmån för plogning och fokus på våra ordinarie arbetsuppgifter, fast vi har uppdaterat våra sociala medier med bilder från skridskobanan. Men som det står i informationen ovan gäller den senast aktuella israpporten tills det att det sker något kritiskt som förändrar läget, då kommer vi med en ny rapport – som idag.
Idag har tövädret fått alla snö på isen att smälta och det är alldeles för mycket vatten på isen för att det ska vara givande att åka skridskor. Vattnet når upp över själva skenan och du får räkna med att bli blöt hela vägen upp till knäna om du ger dig ut och åker.
Men ett töväder då och då är faktiskt positivt för isen. Vattnet gör isen alldeles blankpolerad och klar som glas. Får det bara frysa om så blir det som nyspolad skridskois på en hockeyrink. Vattnet får även sprickor att frysa igen och tar bort ojämnheter.
Ett töväder i upp till en vecka behöver inte ha någon större inverkan på isens tjocklek. Is smälter otroligt långsamt när det bara är ett fåtal plusgrader och vattentemperaturen fortfarande är låg. Däremot kan isen bli riktigt svag där det finns naturliga avvikelser som “Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn“. I Hässlösundet innebär det t.ex. området kring Björnöbron och utloppet till Limstabäcken, där massor av smältvatten plötsligt rinner ut på, och under, isen.
Ta tillfället i akt att se över din utrustning i väntan på att isen blir åkbar igen. I vår sport- och friluftsbutik på Björnögården kan vi slipa dina långfärdsskridskor samt hjälpa dig att hitta ny utrustning. Vi har ett brett försäljningssortiment med sex olika pjäxor och fyra olika skenor, vi ger dig 10 % rabatt om du köper både och.
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2023-01-02 – Nu startar skridskosäsongen!
Tidpunkt: kl. 14.00
Istjocklek: ca 8-18 cm
Iskvalité: slät och fin kärnis med en tunn vattenhinna på
Snömängd: 0 cm
Status skridskobana: åkbar och markerad med ris
Status skidspår: –
Nu har skridskobanan i Hässlösundet öppnat för säsongen! Trots tövädret över nyår så ligger isen i Hässlösundet stabil och pålitlig. Därför kunde vi rulla ut med fyrhjulingen på isen idag för att märka upp banan med ris. Den sträcker sig från bryggorna vid Björnögården till bryggan vid södra Björnön. Senare under veckan, när kylan kommer, fortsätter vi med att markera den sista biten ned till Björnöbron samt fram till tegelladan vid Gäddeholm.
Om du håller dig längs banmarkeringen kan du med andra ord åka skridskor i trygg förvissning om att det har kört en fyrhjuling på 350 kg där. Isen är helt spegelblank och alldeles slät, resten av veckan lär därför bjuda på fin skridskoåkning!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån
2022-12-28
Tidpunkt: kl. 14.30
Istjocklek: ca 8-18 cm
Iskvalité: bitvis slät och fin kärnis och bitvis knottrig pga. tidigare snö som stöpt ner
Snömängd: 0 cm
Status skridskobana: åkbar, men ej markerad
Status skidspår: –
Ibland går det snabbt ute på isen. För ett dygn sedan var isen oåkbar pga. den frusna snöskorpa som låg uppe på isen. Men trots minusgraderna stöpte snöskorpan ner helt och hållet och frös ihop med isen under natten mellan tisdag och onsdag. Isen gick med andra ord från oåkbar till fantastisk på bara ett dygn!
Isen i Hässlösundet är nu bitvis som nyspolad (spegelblank och hård) och bitvis lätt knottrig, men det är inget som påverkar åkningen. Vi har därför kunnat åka kors och tvärs i hela sundet och för att mäta isen. Det tunnaste partiet finns mellan Björnögårdens bryggor och flygplatsen, där är isen 8-10 cm tjock, dvs. tillräckligt tjock för att vi ska kunna köra fyrhjuling på den. Från Björnöhalsen och ner till södra Björnön är isen 15-20 cm tjock.
Vi har inte hunnit med att märka ut någon skridskobana ännu. Men för den som ändå vill ge sig ut och åka går det att följa våra spår längs Björnön från bryggorna vid Björnögården ner till bryggan vid södra Björnön.
Hur kommer regnet och plusgraderna i slutet av veckan att påverka isen? Isen kommer naturligtvis att bli blöt, men tjockleken påverkas inte nämnvärt de närmsta dagarna. Det kommer att vara möjligt att åka på skridskor på isen i Hässlösundet under slutet av denna vecka, men vi misstänker att de allra knottrigaste partierna kommer att bli ytmjuka. Där finns risken att skridskorna skär fast i ytan vilket gör att du riskerar att falla. Med andra ord, isen kommer att vara åkbar men gör det med en viss försiktighet!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån
2022-12-27
Tidpunkt: kl. 08.30
Istjocklek: ca 5-10 cm
Iskvalité: hård kärnis med knölig yta samt partier med svag stöpis
Snömängd: 0 cm
Status skridskobana: VARNING! Ej åkbar ännu!
Status skidspår: –
Tövädret innan jul i kombinationen med kylan vi fick i julklapp har gett resultat. Nu kan vi se att isens tjocklek har vuxit här i Hässlösundet. Däremot är det fortfarande stor skillnad på olika ställen. Precis vid våra bryggor är isen cirka 15 centimeter tjock, men en bit längre ut är den endast fem centimeter tjock!
Men det största hindret till att åka skridskor just nu är att kvaliteten på åkytan är usel. Den snö som kom ner i natt har frusit fast i isen och bildat en porös skorpa. Det betyder att om du gör ett försök att åka skridskor nu kommer dina skenor att köra fast i skorpan och du kommer att ramla.
Vi gör inte ens ett försök att sätta på oss skridskorna för att kunna undersöka isen längre ner i Hässlösundet. Det är ingen idé, det går helt enkelt inte att åka skridskor just nu.
Prognosen utlovar blidväder de närmsta dagarna och vi hoppas på att snöskorpan smälter bort så att vi kan undersöka isen ordentligt. I bästa fall kanske vi kan staka ut en kortare bana till nyårshelgen om den undersökningen ger bra resultat. Men tills dess att ni hör något annat från oss: stanna på land!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på denna kontaktlista. Eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån.
2022-12-15 – Extremt farligt att beträda isen!
Tidpunkt: kl. 08.30
Istjocklek: ca 2,5-5 cm
Iskvalité: hård och slät kärnis samt partier med svag stöpis
Snömängd: ca 10 cm
Status skridskobana: STOR VARNING! Gå ej ut på isen!
Status skidspår: –
Trots den ihållande kylan växer isen ingenting på grund av snön. Tvärtom faktiskt, för i tisdags var det plötsligt ett stort parti av Hässlösundet där det var öppet vatten igen. Den hårda vinden och vågorna hade gjort att isen brutits upp. Dessutom skapade det en genomströmning i Hässlösundet som gjorde att isen tunnades ut underifrån (vattnet är nämligen fortfarande varmare än isen). Samtidigt var istillväxten obefintlig eftersom det var snö på isen.
Snö på isen är som att lägga ett duntäcke på den. Till och med det tunna lager av pudersnö som vi hade tidigare i veckan är tillräckligt för att istillväxten ska avstanna. När vi nu har fått ännu mera snö så finns det inget hopp om att isen ska bli trygg att åka på förrän den försvunnit, tyvärr!
En annan faktor som gör att det är extremt farligt att ge sig ut på isen just nu är att det inte går att se var det är förändringar, som oftast innebär försvagningar, i isen. Ett tränat öga kan se väldigt små förändringar och avgöra var isen blir osäker. Men just nu spelar det ingen roll hur erfaren du är, det är helt omöjligt att avläsa isen när den är gömd under snön.
Det vi får hoppas på nu är att snön smälter bort helt och hållet under blidvädret i nästa vecka så att det kan frysa om igen till mellandagarna. Åk längdskidor (på land) så länge!
För övrigt så har kommunen beslutat att inte bekosta plogningen av Hässlösundet i vinter, något de gjort sedan 70-talet. De fortsätter däremot att stödja Västerås ideella plogare och skridskobanan ute på fjärden. Men både vi och VIP betraktar banorna som en helhet med två delar och tycker att beslutet är väldigt tråkigt.
Om du också ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet, överst på kontaktlistan, eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått. Hon är nummer åtta på listan uppifrån: deras kontaktuppgifter hittar du här!
2022-12-09 – Västerås Stad bekostar inte plogningen i vinter!
Tidpunkt: kl. 09.00
Istjocklek: ca 3,5-5,5 cm
Iskvalité: hård och slät kärnis
Snömängd: ca 2 cm
Status skridskobana: VARNING! Ej åkbar
Status skidspår: –
I natt lade sig den första snön på isen och trots att det är fortsatt kallt kommer det tyvärr att hämma istillväxten. Men samtidigt som snön lägger sig på isen nås vi av beskedet att Västerås Stad inte kommer att bekosta plogningen av skridskobanan i Hässlösundet i vinter.
I ett e-postmeddelande till oss skriver friluftsstrategen Karin Spets:
“Jag har nu fått besked uppifrån att utifrån den budget vi precis har fått behöver vi göra stora besparingar och plogning av Hässlösundet finns sedan tidigare inte med i budgeten utifrån tidigare besparingsåtgärder.
Det innebär att vår förvaltning inte kommer att kunna göra en upphandling för plogning av Hässlösundet. Vi kommer att fortsätta att bidra på samma sätt till ideella plogarnas verksamhet på Västeråsfjärden då detta finns i vår budget.”
Besparingsåtgärden säger en hel del om vilken prioritet friluftslivet har i Västerås. Att skridskoåkning på Mälaren bidrar till god folkhälsa, är ett billigt folknöje och sätter Västerås på kartan är tydligen underordnat. Besparingen de gör är på cirka 55 000 kr, vilket är vad plogningen kostade totalt för hela fjolårssäsongen.
Om du ogillar beslutet får du gärna höra av dig till ansvarig politiker och berätta vad du tycker. Antingen direkt till kommunalrådet Staffan Jansson eller till ordföranden för nämnden Idrott, fritid och förebyggande, Vicky Skure-Eriksson, som är ansvarig för budgeten där detta tidigare har ingått.
Deras kontaktuppgifter hittar du här!
2022-12-07
Tidpunkt: kl. 08.30
Istjocklek: ca 1,5 cm
Iskvalité: nattgammal kärnis
Snömängd: –
Status skridskobana: VARNING! Ej åkbar
Status skidspår: –
I natt lade sig isen Hässlösundet nedanför Björnögården för första gången för denna säsong, därför börjar vi nu vår regelbundna israpportering. Än så länge är isen endast 1,5 cm tjock och brister vid minsta belastning. Men det betyder i alla fall att skridskosäsongen närmar sig med stormsteg.
Om väderprognosen håller i sig tror vi att det är möjligt att åka skridskor i Hässlösundet redan innan jul. Men då får inte följande inträffa:
- Kraftigt snöfall. Om det lägger sig snö på isen växer den mycket långsammare, även om det fortsätter att vara många minusgrader. Snön fungerar dessvärre som ett isolerande täcke och kan dessutom försämra iskvaliteten på andra sätt.
- Vågor och vind. Om det blåser stör det isläggningen och is som redan lagt sig kan brytas upp igen när vattnet rör sig. “Varma” vindar kan även tunna ur befintlig is.
- Mulet väder. Isen växer mycket snabbare när det är klart väder. Då försvinner all värmestrålning rakt upp i atmosfären. Men om det är mulet gäller det omvända, istillväxten är då betydligt långsammare.
- Hur ofta behöver man slipa och valla sina slalomskidor?
- Nya skidor behöver vallas
- Vasaloppscoaching – med Waldemar som coach!
- Outdoorlife in Västerås
- Passar taktältet till min bil och takräcke?
- Turtips på Mälaren från Björnögården
- Paddlingstips: Övernattningstur till Aggarön
- Anledningen till att vi inte hyr ut kajaker i april
- Guide: skidspår i Västerås
- Plogad skridskobana i Västerås
- Samma pjäxor till längd och långfärd?
- Så använder du flytande vallor
- Vett och etikett i längdspåret
- Att paddla kajak på hösten och våren
- Björnö, Västeråsarnas favoritutflyktsmål
- Kommunen drar in stödet för plogningen av Hässlösundet - igen!
- Konferens på Björnögården
- Vandringstips: Helgonmossrundan
- Skillnaden mellan billiga och ”dyra” SUP:ar
- Paddlingstips: övernattningstur till Norrskär