2022-12-11

Som en besparingsåtgärd har kommunen ännu en gång beslutat att inte bekosta plogningen av skridskobanan i Hässlösundet. Detta är ett beslut som väcker starka känslor hos Aktivt Uteliv Björnögården.

Hur kändes det när ni fick beskedet?
— För jävligt rent ut sagt. Beslutet är verkligen i otakt med det budskap politikerna sprider om att Västerås är välmående och växer, både i arbetstillfällen och befolkning. Att då skära ned på en fritidsaktivitet som främjar både folkhälsan och är gratis för den enskilda innevånaren låter riktigt kontraproduktivt, säger Per Fredin som är VD på Aktivt Uteliv Björnögården.

Varför ska kommunen betala för plogningen av Hässlösundet, räcker det inte med att de stöttar plogningen ute på fjärden ekonomiskt?
— För att Västerås behöver två skridskobanor. Tillsammans sätter de Västerås på kartan som en riktig skridskostad och de kompletterar dessutom varandra. Ibland är de bättre is på den ena banan än den andra och de bjuder också på olika naturupplevelser. När det är bra skridskoväder behövs dessutom båda banorna för att avlasta varandra eftersom det är så otroligt mycket folk ute på isen då.

Hur har plogningen skett tidigare?
— Plogningen av skridskobanan har ingått som en del av skötseln av friluftsområdet Björnö. För länge sedan gjorde kommunen det själva. Sedan har skötseln legat ute på entreprenad och de i sin tur anlitade Björnögården för att få jobbet gjort. Det var en fungerande uppgörelse under många år. Men när kommunen själva tog över skötseln av Björnö för ett par år sedan glömde de bort plogningen. För två säsonger sedan blev vi därför tvungna att ploga ideellt för att det skulle bli en bana. Ifjol var skridskobanan inte heller budgeterad. Men då blev protesterna mot beslutet så starka att kommunen ändrade sig och gjorde en snabbupphandling av plogningen, som vi vann. Till denna säsong har de återigen utelämnat plogningen av Hässlösundet ur budgeten som en besparingsåtgärd.

Varför ska ni få ersättning för att ploga, gynnas inte ni av att det finns en skridskobana i och med att ni hyr ut skridskor?
— Jo, det är klart. Men det är ju inte bara våra kunder som åker skridskor i Hässlösundet. Majoriteten av de som åker på banan har inte hyrt skridskor hos oss, utan det är allmänheten. Det är tvärtom ganska konstigt att vi som privat företag ska behöva bekosta en tjänst som kommunen tillhandahållit för allmänheten i alla år. Utan skridskobanan i Hässlösundet förlorar dessutom alla som bor i Gäddeholm möjligheten att åka skridskor på Mälaren på ett säkert sätt.

Det låter som att ni har förlorat en betydande intäktskälla?
— Nej, verkligen inte. Någon annan får gärna ploga skridskobanan i Hässlösundet i vårt ställe för de pengarna. Ersättningen från kommunen har täckt våra utgifter för bränsle och nedlagda personaltimmar, inget mer. Utöver det har vi själva tagit på oss att skriva israpporter om statusen på banan och att dra skidspår på isen, helt utan ersättning. Det gäller förresten mountainbikeleden på Björnön också. Det är ett kommunalt spår öppet för allmänheten, men som vi sköter fritt åt staden.

Hur mycket har ni fått i ersättning då?
— För fjolårssäsongen, som var ovanligt lång, var det cirka 55 000 kr för hela säsongen.

Du menar alltså att besparingen som kommunen gör bara är på 55 000 kr?
— Ja.

Men kan ni inte starta en crowd funding och ha ett Swishnummer där ni tar emot frivilliga bidrag?
— Tyvärr är det inte så enkelt. Vi kan inte ta emot skattefria bidrag eftersom vi inte är en förening. Om du swishar oss som tack för att vi har plogat en skridskobana så har du per definition köpt en tjänst av oss. Då behöver vi ordna kvitto och bokföra moms för varje sådan transaktion. Det kan bli ett omfattande jobb om vi får jättemånga små bidrag. Dessutom är det som sagt ingen ekonomisk fråga, utan en principfråga för oss.

Hur kan folk vara med och bidra istället?
— Först och främst genom att vända sig till oss när de behöver långfärdsskridskoutrustning. Förutom att hyra ut skridskor har vi det bredaste försäljningssortimentet av pjäxor och skenor i Västerås. Sedan slipar vi även skridskor i vår skidverkstad. Men de får gärna kontakta ansvariga politiker också och tala om vad de tycker. Antingen kommunalrådet eller ordförande för nämnden idrott, fritid och förebyggande, som är nummer åtta på listan räknat uppifrån. Fast det vore anmärkningsvärt vad karaktärslösa politikerna är om de ändrar sitt beslut i år också!

Det låter som att ni kommer ploga ändå?
— Ja, i någon form kommer vi göra det. Men det kommer nog inte att bli i samma utsträckning.

Vad ser du fram emot just nu?
— Att kylan håller i sig så att isen växer sig stark och säker och att vi får en lång och härlig skridskosäsong!