2016-05-06

Med flera långhelger framöver vill vi tipsa om en lätt vandring på en av Ängsös vackra vandringsleder under ledigheten!

Plats: Ängsö, Västerås
Startplats: parkeringen vid slottet
Längd: 5,5 km
Skyltning: bra
Faciliteter: endast vid parkeringen (toalett, picknickbord etc)

Leden startar vid parkeringen nedanför slottet och letar sig sedan ned till Mälaren som den sedan följer under en stor del av rundan. Naturen består av ekbevuxna hagar, gles tallskogen och klippor i olika storlekar. Bitvis är leden ganska kuperad när den leder uppför de högsta klipporna, men måste ändå anses som medellätt.

Vissa partier av leden består som sagt av ojämna klippor andra delar av kraftiga rötter och där kan det vara skönt med vandringskängor, men annars klarar man sig utmärkt med vanliga skor. Tänk på att leden är exponerad mot Mälaren och om det blåser sydvästlig till nordvästlig vind blir inte vandringen lika angenäm. De trevligaste rastställena är antingen på toppen av klipporna efter cirka en kilometer när leden svängt ned till stranden första gången eller efter cirka två och en halv kilometer nere i viken efter att leden passerat över udden med kalhygget. När leden vänder går det att svänga av den och fortsätta på Tjärnrundan, den är ytterligare cirka sex kilometer lång, som är en led på norra delen av Ängsö.

Om du är i behov att hyra en bärstol för att ta med dig mindre barn, vandringskängor, ryggsäck eller vill ha fler tips så kika in till oss i butiken eller läs mer om utrustningen genom att klicka på länken!