2017-06-05

19 Augusti, 2015

Text: Per Fredin
Foto: Audrey Erath
Källa: Magasin Paddla #3

Per jobbade som chefredaktör på tidskriften Paddla parallellt med att han drev butiken i Västerås i början. Här på bloggen återpublicerar vi några av hans artiklar.

Stenig, karg och exponerad, med en tydlig prägel av det forna strömmingsfisket, det är Söderhamns skärgård. Ett spännande alternativ för havspaddlare som uppskattar ensamhet.

Det är den tredje, och sista, dagen på vår tur i Söderhamns skärgård som ligger vid den kuststräcka i Norrland som kallas för Jungfrukusten. Solen gassar, vinden är måttlig och vi paddlar mitt i farleden för att kunna paddla avslappnat utan att behöva hålla utkik efter de talrika grunden. Båtar är vi inte särskilt bekymrade över längre, det totala antalet båtar vi sett under turen kan räknas på ena handens fingrar. En havsörn lyfter lojt från en kobbe och flaxar iväg med majestätiska vingslag när vi närmar oss. Bakom den flaxande havsörnen ser vi havet fritt sträcka ut sig ända till horisonten. En fin avslutning på turen, men ändå en ganska typisk dag i denna karga norrlandsskärgård.

Fiskesamhället Skärså är ett måste att besöka

Turen startar från Stenö Havsbad och Camping som ligger längst ut i Sandarne, en knapp mil utanför Söderhamn. Vi väljer att lägga i vid stranden, men det finns även en särskild kajakbrygga som det är skyltat till om man föredrar det. Det finns även andra kajakbryggor i, och runt, Söderhamn som kommunen har placerat ut för att underlätta för paddlare.

Stenö är en långsmal sandudde som sticker ut i havet och består av ett naturreservat längst ut. För den fågelintresserade finns det ett fågeltorn att besöka här, för att spana på vadarfåglar till exempel. Fast de ser du även utmärkt från kajaken. Trots att vi håller ut 200 meter från land när vi rundar udden knatar vadarfåglarna runt alldeles bredvid. Långgrunt får en ny innebörd för oss.

“Det som breder ut sig för vår blick är steniga öar klädda med tall och rönn”

Så fort vi lämnar Stenö bakom oss och styr norrut ser vi havet sträcka ut sig till horisonten mellan öarna. Här är det inget tal om inner- och ytterskärgård, du har ständig kontakt med horisonten, och minsta överfart är exponerad. Att skärgården inte är särskilt stor blir vi snabbt varse om, vi får lite navigationsproblem i och med att vi rör oss snabbare framåt i verkligheten än vad vi uppfattar på kartan.

Åter på rätt kurs paddlar vi in i Skatökanal, en trevlig liten grävd kanal, som är en lämplig genväg om du ska norrut i skärgården. Vi lunchar vid badplatsen, som ligger vid kanalens norra mynning, här finns både utedass och picknickbord. Liknande faciliteter finns det gott om på andra platser i skärgården, på ett par ställen finns det till och med bastu, som kostar 20 kronor att utnyttja.

Efter lunchen vandrar vi upp till toppen av Skatberget, 32 meter över havet får vi en fin överblick över skärgården. Det som breder ut sig för vår blick är steniga öar klädda med tall och rönn. När inlandsisen släppte av stenbumlingar verkar det här ha varit dess epicentrum. Runda, flata klipphällar är däremot sällsynta. Havet är dessutom minst lika stenigt. Grunden finns överallt, inte bara i närheten av öarna utan de kan lika gärna sticka upp mitt ute på en fjärd. Sjökort är att rekommendera, för det är inte alltid lätt att få syn på stenarna från kajaken.

Mängden sten gör att vi får leta en stund innan vi hittar en lämplig lägerplats första natten. Öarna ser ofta olämpliga ut från kajaken, men kliver man i land går det att hitta fina tältplatser uppe på öarna.

Vi fortsätter norrut även den andra dagen. Det lilla fiskesamhället Skärså är målet, det är också så långt skärgården sträcker sig. Skärså är ett liten pittoresk, faluröd samling sjöbodar och hus som hade sin glansperiod under mitten av det förra århundradet. Tidigare fanns det här två rökerier och en fiskfabrik som tillverkade strömmingskonserver. Fabriken är borta sedan länge, men i lokalerna ligger istället en omtalad fiskrestaurang som är väl värd ett besök. En liten kiosk och ett fiskrökeri finns också kvar.

Mätta och nöjda söker vi nattläger strax utanför Skärså. Dagsturerna blir inte särskilt långa här, det räcker inte skärgården till för. Men det passar oss bra, det ger oss gott om tid att njuta av lägerlivet. Efter bad och middag klättrar vi upp på ett jättekastblock för att kunna njuta så länge som möjligt av solen som går ner bakom ön. Samtidigt mojnar vinden och havet lägger sig blankt ända till horisonten. Stillheten är total.

Plats: Söderhamns skärgård, Hälsingland
Tidpunkt: slutet på augusti
Karta: Båtsportkort Bottenhavet S, Sjöfartsverket
Utgångspunkt i Sandarne: Latitud, Longitud: 61.25, 17.20