2016-06-23

Weekendtur i Bergslagen

23 JUNI, 2012

Text och foto: Per Fredin
Källa: Tidningen Paddling nr. 5 2012

Per jobbade som redaktör på tidskriften Paddling parallellt med att han startade Västeråsbutiken. Här på bloggen återpublicerar vi några av hans artiklar.

Mörka vatten, kompakt tystnad och tät skog. Att paddla på Klotens sjösystem är att paddla rakt ut i vildmarken.

Malingsbo-Kloten är ett naturreservat mellan Kopparberg och Skinnskatteberg i nordvästra hörnet av Västmanland, på gränsen till Dalarna. Detta är min och sambons utgångspunkt för en weekendtur med kanadensare på det omfattande sjösystemet i området. Vi lägger i nedanför Klotens fritidsby i södra änden av sjön Långvattnet, där det även går bra att låta bilen stå parkerad under helgen. Förutom Storlom och Fiskljuse så består naturen som möter oss av mörkt, klart vatten, klippiga stränder och övervägande tall-och granskog. Det ser vilt och vackert ut, men är lättåtkomligt och nybörjarvänligt.

Sjöarna är inte särskilt stora och den omgivande skogen så tät att det är få ställen det kan blåsa upp på. Det passar därför alldeles utmärkt att paddla kanadensare här och det är också det som den lokala uthyraren erbjuder. upptrampade med tydliga eldstäder och tältplatser.

Långsmala och vindskyddade sjöar är perfekt för kanadensarpaddling

Trots att det är högsäsong och slutet på juni ser vi inte en människa på hela förmiddagen. Däremot ser vi gott om spår efter tidigare besökare. Området runt Kloten är ett populärt resmål både för inhemska och utländska turister som lockas hit för att paddla eller fiska. De flesta uddar och öar är därför väl upptrampade med tydliga eldstäder och tältplatser. På många ställen är det så gott om tältplatser att även stora grupper enkelt kan slå läger. Om inte det skulle räcka finns även gott om fina vindskydd strategiskt utplacerade.

“Här möter vi också de första människorna för dagen, ett par holländare i en kanadensare.”

Första lunchen intar vi på en soldränkt udde med fina landstigningsklippor, eller badklippor om du så vill. Därefter paddlar vi i smala, älvliknande passager upp mot Korslångs smedja. Här får vi packa ur kanadensaren och rulla en bit för att kunna lägga i och fortsätta turen i sjön Stora Korslången. Här möter vi också de första människorna för dagen, ett par holländare i en kanadensare. Stora Korslången är lite mindre än Långvattnet, men har betydligt fler öar. Vi börjar därför spana efter en lämplig lägerplats på någon av dem. Vindstilla, kvällssol, mjuk tältplats och eldstad är våra kriterier. De är inte särskilt svåruppfyllda. Hela sjön vimlar av fina små öar och uddar fulla med mjukt blåbärsris och färdiga eldplatser. Problemet är att flera av dem redan är upptagna av andra paddlare. Men efter lite letande hittar vi en tom, avsides udde som uppfyller alla våra kriterier. Där avnjuter vi en härlig kväll med en god grillmiddag framför brasan i kvällssolen, innan vi nöjda kryper till sängs.

Andra dagen börjar med två valmöjligheter. Antingen så kan vi fortsätta vidare till Norra Bredsjön eller så vänder vi tillbaka till Långvattnet och tar oss längre upp i den sjön. Vi gör det senare. Det blir ytterligare en fantastisk paddeldag som vi avslutar på en udde.

Tredje dagen vänder vi hemåt och paddlar ner till Kloten igen för att packa bilen och åka hem. Även om himlen öppnar sig och vi får helgens första regn på vägen tillbaka har det ändå varit en fin paddelhelg i vacker natur. En kort och härlig weekendtur som vi kommer att minnas länge.

TURFAKTA
Svårighetsgrad: nybörjare
Plats: Kloten, Malingsbo-Kloten naturreservat, norra Örebro län.
Hitta hit: från Örebro, väg 50 och väg 233. Från Västerås väg 66 och väg 233. Körtid cirka en och en halv timme från både Örebro och Västerås.
Lämplig iläggsplats: sandstranden nedanför Klotens fritidsby i sjön Långvattnet.
Typ av paddling: insjö med inslag av åar och lyft.
Faciliteter: gott om vindskydd och eldplatser.
Djurliv: storlom, fiskljuse, bäver, öring och röding.
Mobiltäckning: god.