2023-03-24

Tips på hur du gör när du paddlar i kallt vatten

Så länge det är öppet vatten så går det att paddla kajak, men beroende på vattnets temperatur behöver du ha olika riskbedömning, säkerhetstänk och utrustning med dig. Det här blogginlägget handlar om hur du ska tänka när det är kallt i vattnet och har hösten som infallsvinkel. Men samma sak gäller även tidigt på våren.

Paddling Höstpaddling Paddlingstips

Hur kroppen reagerar på kallt vatten

Till att börja med; det är något speciellt med att paddla kajak på hösten! Det infinner sig ett otroligt lugn ute under den sena hösttiden. Både båtarna och fåglarna börjar dra sig tillbaka, även fast man länge kan se Knölsvanar och Gräsänder guppa på vattnet i Mälaren. Det finns även en stor charm i att paddla kajak precis när solen letar sig upp över horisonten eller tar sig ner och färgar hela himlen. På hösten behöver du nämligen inte gå upp jättetidigt, eller var ute jättesent, för att få uppleva solens upp- eller nedgång.

Det kalla vattnet förutsätter dock att man som kajakpaddlare har både kunskap, utrustning och rätt kläder för kajakpaddling. Risken för hypotermi om man hamnar i vattnet ökar när vattentemperaturen sjunker under 15 grader. Vid 10 grader i vattnet får de flesta svårt att hantera sin kropp och man får ofta en köldchock. Det innebär att du får ökad puls, stigande blodtryck och svårt att andas. Köldchocken kan leda till drunkning på grund av att inandningsordern från hjärnan till muskulaturen är så stark att du ofrivilligt drar ett andetag när du har ansiktet i vattnet eller att du drabbas av panik, får kallsupar och drunknar. Hur starkt och länge man reagerar på köldchocken beror på hur du är klädd och hur van du är vid kallt vatten. Köldchockens längd kan variera allt ifrån några sekunder till flera minuter. Det blir så klart värre ju kallare vattnet är.

Vatten leder bort värme från kroppen 25 gånger snabbare än luft. Det finns några olika faktorer som gör att vissa människors kropp har bättre, eller sämre, värmereglering i kroppen. Det handlar bland annat om ålder, hudsjukdomar, alkohol, läkemedel, trauma etc.

Det som också sker vid kyla är att blodet drar sig tillbaka från extremiteterna (fingrar, tår, ben och armar) till de viktigaste organen i kroppen vilket är hjärtat, lungorna och hjärnan. Detta är jätteviktigt för överlevnad, men det leder till att du tappar finmotoriken och tillslut får svårare att använda armar och ben. Händer och fingrar drabbas ännu snabbare. Därför är det viktigt att träna på självräddning och kamraträddning för att det ska gå snabbt ock säkert när det väl gäller. För varje misslyckat försök förlorar du otroligt mycket energi och blir snabbt trött. Med det sagt; öva både på kamraträddning och självräddning under sommaren när vattentemperaturen är behaglig. Det kan vara ett nyttigt avslut efter en tur i kajaken.

Kläder och skor

Det mest självklara utrustningsdetaljen är så klart en flytväst (behöver vi ens skriva det?). En flytväst ökar överlevnadschansen dramatiskt och är därför otroligt viktig. När det kommer till paddelkläder finns det två olika vägar att gå:

1. Den ena är att ha en torrdräkt, helst med latexmuddar i ärmar och vid hals samt påsydda sockor, som garanterar att du håller dig helt torr på kroppen. Om du ska vinterpaddla är detta det enda alternativet som gäller. Under torrdräkten är ett ullunderställ toppen för att hålla värmen, för kylan kommer tränga igenom din torrdräkt förr eller senare trots att den håller dig torr. Med en torrdräkt på kan du lugnt ta dig tillbaka i kajaken och paddla vidare utan att vara blöt och kall efter kapsejsningen. På fötterna kan man, förutom att ha ullstrumpor under torrdräkten, ha ett par paddelskor i neopren. Vi rekommenderar NRS Freestyle eftersom den är lätt och smidig att dra på sig och för att skaftet inte är för högt. Skor med högre skaft är nämligen svårare att få på sig över torrdräkten.

2. Det andra alternativet är att ha på sig neoprenkläder, som NRS Hydroskin 0,5 byxor och NRS Hydroskin 0,5 Jacka, närmast kroppen och sedan ha en paddeljacka över. Detta alternativ fungerar på hösten och våren, men inte vid ren vinterpaddling. Neoprenkläderna lindrar köldchocken om du hamnar i vattnet, men du kommer att bli blöt ända in på kroppen. När du väl tagit dig tillbaka i kajaken kommer neoprenet att hålla dig någorlunda varm, trots att du är blöt. Men du måste snabbt ta dig in till land för att få på dig torra kläder. Förr eller senare kommer du att bli nedkyld och om det blåser går det snabbare.

Vi har tre olika paddeljackor i vårat sortiment för både kvinnor och män, men den paddeljacka som funkar bäst i alla väder är NRS Riptide Splash jacka. Den har muddar i ärmsluten samt en huva för ruskigt väder. På fötterna i detta sammanhang rekommenderar vi Hiko Wade X-dry som är en hög neoprenstövel med 5 mm neopren och tätade sömmar som gör dem vattentäta.

Om du klär dig efter alternativ två ovan mildras visserligen köldchocken, du klarar dig en stund i vattnet, men blir snabbt kall. Särskilt om det blåser och du sitter i kajaken igen. Därför bör du i detta fall ha med dig i ett torrt ombyte för att kunna kliva i land och byta om till torra kläder. Kläderna bör du packa i en vattentät säck tillsammans med handduk och någon form av energi. Att ha med sig ett torrt ombyte är extra viktigt om du ger dig ut på en längre tur, om du paddlar i mer krävande förhållanden än du är van vid eller om det är kallt i både vattnet och i luften. Kläder/underställ i ull är absolut bäst, men även fleece är bra till överkroppen.

Energin kan komma från en energibar, macka, nötter, torkad frukt eller liknande. Något att äta för att få tillbaka energin och få upp blodsockret efter att man eventuellt blivit nedkyld innan du paddlar vidare.

Paddelhandskar

Till händerna finns det också två alternativ där tycke och smak avgör vad du föredrar (ett separat inlägg om olika neoprenhandskar för kajakpaddling kommer senare). Men kortfattat är det ena sättet att man har ett par tunnare neoprenhandskar på sig, som NRS Fuse Glove, och ett par poggies på paddeln som skydd mot vinden. Det andra sättet är att ha ett par tjockare, vattentäta neoprenhandskar på sig, till exempel NRS Maverick Gloves.

Säkerhetsutrustning

Övrig kajakutrustning som alltid är bra att ha med sig är en flottör, kastlina/bogseringslina, länspump och ett litet Första hjälpen-kit. En förutsättning är givetvis att du tränat med utrustningen innan och vet hur den fungerar och hur du ska hantera den.

Flottören är till för att användas vid självräddning. Då fäster man flottören på ena bladet av paddeln och håller, eller sätter fast, det andra bladet bakom sitsen på kajaken. Sedan håller man i paddeln medan man arbetar sig upp i kajaken. Flottören hjälper kajaken att hålla sig stabil utan att välta när du tar dig upp, men det kräver träning innan man får till den självräddningstekniken. Flottörräddning kräver med andra ord att du har tränat på det under kontrollerade förhållanden för att klara av det när det väl gäller.

Det finns två typer av flottörer som man kan köpa hos oss, en fast och en uppblåsbar. Den fasta flottören tar lite mer plats men kan även användas som sittdyna eller kudde under längre turer. Den uppblåsbara varianten tar mindre plats men man ska då spendera tid och energi när man är i vattnet på att blåsa upp den innan man kan använda den.

Kastlina/Bogseringslina är främst viktigt ifall man vet att man kommer röra sig i grupp med rörligt vatten, men det är mest människor som paddlar i fors som måste ha kastlina ur den aspekten. Men för havspaddlare är det alltid bra att ha med sig en kastlina som en bogseringslina. Händer det något med en person som gör att denne inte kan paddla till land ordentligt eller att någon helt enkelt har gått slut på energi kan det vara bra att bogsera denne med hjälp av en lina.

Länspumpen är till för att kunna pumpa ut vatten ur kajaken efter att man vält omkull. Har man massa vatten i kajaken kommer den att vara ostabil och otymplig att paddla med. Länspumpen är tillräckligt liten för att kunna fästa på däckslinorna uppe på kajaken.

Första-Hjälpen-kitet ska innehålla de mest grundläggande prylarna så som plåster, liten sax, första förbad, dauerlinda, dextrosol, Ipren/Alvedon, tryckförband, pincett och sårtvätt. Kom ihåg att kitet ska vara lättillgängligt och att alla i gruppen ska veta vart kitet finns!

Höstpaddling Paddlingstips Paddlingsutrustning

Paddlingssällskap

Att paddla kajak med sällskap är både trevligt och säkert. Då har du dels någon att dela turen med, ni kan fördela packningen mellan varandras kajaker och ni kan hjälpa varandra ifall något inträffar. Det kan vara så enkelt att den ena personens energi tar slut och att den då kan behöva lite bogseringshjälp för att orka paddla hem. Men framförallt är kamraträddning, oavsett metod, det säkraste sättet att komma upp i kajaken på. Sist men inte minst kan den andra personen larma (112 och Sjöräddningen) om det skulle gå riktigt illa.

Kan man paddla kajak själv när det är kallt i vattnet? I de flesta fallen är svaret nej…

Men om förutsättningarna är:
1. Att du är en mycket erfaren kajakpaddlare…
2. Behärskar en självräddningsmetod oavsett förhållande…
3. Har klätt dig efter rådande vattentemperatur…
4. Ger dig ut på välkända paddelvatten i förhållanden som du är bekväm i…

…då går det utmärkt att paddla kajak själv. Men kom ihåg att oavsett om du paddlar kajak själv eller med sällskap bör du alltid meddela någon vart du ska och hur länge du tänkt vara borta!

När ska man inte paddla kajak själv? I alla scenarion som inte nämns ovan: om du ska ut på en längre tur, det är stora vågor från vind eller båtar, om du inte har särskilt stor erfarenhet och trygghet i kajaken eller om du inte har någon säker självräddningsmetod i ryggmärgen – då bör man alltid ha sällskap med sig.

Övning ger färdighet

Som med allting annat ger övning färdighet och med övning kan man vara ute längre och och i svårare förhållanden. Att öva olika manövrar och testa sina gränser i kajaken under kontrollerade former kommer man alltid att ha nytta av. Ju tryggare du är i din paddling, och i kajaken, desto tryggare blir din tur och risken för att hamna i vattnet minskar drastiskt.

Vi arrangerar både grundkurser i kajakpaddling och fortsättningskurser från slutet av maj till mitten av september, med ett litet uppehåll under högsommaren. Där får du lära dig mer om allt detta.

Om du vill ha fler tips och råd är du varmt välkommen in till oss för att snacka paddling oavsett årstid!